Оставаме без палмово масло, ще спрат ли биогоривата

Глобалните цени на суровото палмово масло достигнаха исторически връх тази година

Оставаме без палмово масло, ще спрат ли биогоривата | StandartNews.com

Най-големият производител на палмово масло в света, Индонезия, обяви планове да забрани износа на най-широко използваното растително масло и това може да разпали ръста на цените на храните, предаде Ройтерс.

Спирането на доставките на палмовото масло, което се използва за готвене, влагане в полуготови и пакетирани храни и козметика, може да повиши разходите на производителите в световен мащаб и да принуди правителствата да избират между използването на растителни масла за хранителната индустрия или за производството на биогорива.

Индонезия представлява повече от половината от световните доставки на палмово масло, допълва информационната агенция.

Във видеоизлъчване президентът на Индонезия Джоко Видодо коментира, че иска да осигури хранителната индустрия на страната, след като глобалният ръст на цените на храните достигна рекордно бързи темпове след нахлуването на Русия в Украйна.

„Ще наблюдавам и оценявам прилагането на тази политика, така че наличността на олио на вътрешния пазар да е изобилна и достъпна“, посочва Видодо.

Цените на алтернативните растителни масла скочиха в отговор на мярката, която ще влезе в сила на 28 април. Соевото масло, второто най-използвано растително масло, поскъпна с 4,5% до рекордно високо ниво от 83,21 цента за паунд в Чикаго.

Глобалните цени на суровото палмово масло, което Индонезия използва за готвене, достигнаха исторически връх тази година заради нарастващото търсене и слабото производство от водещите производители Индонезия и Малайзия.

Компаниите за домакински продукти и храни, включително Procter & Gamble Co., Nestle SA и Unilever PLC, са големи купувачи на палмово масло. Производителят на бисквитите Oreo Mondelez International Inc представлява 0,5% от потреблението на палмово масло в световен мащаб, според уебсайта му.

И други страни експериментират с протекционизъм на културите, за да се опитат да задържат вътрешните цени. Аржентина, най-големият износител на преработена соя в света, спря за кратко новите продажби в чужбина на соево масло и шрот в средата на март, а след това повиши ставката на данъка върху износа на тези продукти до 33% от 31%.

Глобалните пазари на ядливо масло бяха разтърсени тази година от нахлуването на Русия в Украйна. Това прекъсна доставките на слънчогледово масло от региона. През Черно море се транспортира 76% от световния износ на слънчогледово масло.

Алтернативите на слънчогледовото олио – соевото и рапичното масло, също се очертава да са труднодостъпни, защото сушата влияе на новата реколта в Аржентина, Бразилия и Канада.

Очаква се нови съоръжения за преработка на соево и рапично масло да бъдат отворени в САЩ и Канада през следващите години, тъй като търсенето на растителни биогорива расте. Бързо увеличаване на производството в близко бъдеще обаче няма да е възможно.

Малайзия - вторият в света износител на палмово масло, едва ли ще успее да запълни вакуума на пазара, тъй като в страната има недостиг на работна ръка заради пандемията.

От 2018 г. Индонезия спря издаването на нови разрешителни за плантации с палмово масло, които са обвинявани за обезлесяването и унищожаването на местообитания на застрашени животни.

В Индонезия цената на дребно на олиото за готвене е средно 26 436 рупии (1,84 долара) за литър, което е с 40% повече на годишна база. В някои провинции в страната цените са се удвоили само през последния месец, според национални данни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай