Още 23 млн. евро за София тех парк (ОБЗОР)

Още 23 млн. евро за София тех парк (ОБЗОР) | StandartNews.com

Двама президенти и двама премиери откриха първата научно-технологична зона на Балканите

София тех парк бе официално открит в присъствието на премиера Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и високопоставени чуждестранни гости. 82 млн. лв. струва до момента изграждането на първия у нас научно-технологичен парк. Първата копка бе направена преди три години.

София тех парк ще получи нови 23 млн. евро. Парите ще дойдат като безвъзмездно финансиране от новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Това съобщи лично еврокомисарят за регионалната политика Корина Крецу, която бе една от вип гостите, дошли за официалното откриване на парка. Три години след първата копка единственият по рода си научно-технологичен парк не само у нас, но и на Балканите, започва работа. На площ от 300 дка - бивш военен терен, край паркови площи, алеи, спортни площадки и паркинги, сега се издигат няколко сгради. Те ще подслонят стартиращи иновативни компании, приложно-изследователски лаборатории, дискусионни и лекционни форуми и зали за демонстрации на нови технологии. Лабораторен комплекс от 12 лаборатории, бизнес инкубатор, иновационен форум, музей са част от обектите, които започват пълноценна работа от началото на 2016 г. До момента инвестицията е 83 млн. лв., осигурени от предишната оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността". С новите 23 млн. евро ще се закупи оборудване за научноизследователските лаборатории и бизнес инкубаторът. Ще се финансират и съвместни проекти на бизнеса и учените, които ще се осъществяват на територията на парка.

Официално да прережат лентата дойдоха президентът Росен Плевнелиев и президентът на Словакия Андрей Киска, министър-председателят Бойко Борисов и министър-председателят на германската провинция Бавария Хорст Зеехофер. Сред гостите бе и министърът на икономиката Божидар Лукарски като принципал на София тех парк и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

"София тех парк не е само първият модерен високотехнологичен парк в България и на Балканите. Той е кауза за една България на бъдещето, която води в регионите, която прави пътя напред за младите и ги кара да останат, за една България на иновациите и високите технологии", заяви президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава си припомни далечната 1984 г., когато като войник е марширувал на плаца на това място. "Не си и представях, че на мястото на старите социалистически казарми ще има модерен високотехнологичен парк", сподели президентът. По думите му правителството на ГЕРБ е подарило този терен на младите хора в България. Плевнелиев припомни планове на предишни правителства за превръщането на военния терен в нов градски център с административни правителствени сгради. "Тогава този терен бе оценен на 100-150 млн. евро по пазарни оценки и на него се планираха да се построят небостъргачи и офиси", каза Плевнелиев.

Премиерът Бойко Борисов пък директно заяви, че тогава теренът е бил предназначен да се ограби. "Сега го предоставяме на Източна Европа, на младите, да съберем максимално много фирми в него", каза Борисов. Той посочи, че за всяка нещо е необходим по един мечтател, визионер и един прагматик, който да свърши работата. "Радвам се на приятелството с президента Плевнелиев, защото по всички тези теми той с часове ми е разказвал за визията, която има в много от сферите и които вече са факт", разказа Борисов. Премиерът посочи още, че почти не минава ден в България на посещение да не са президенти, премиери, еврокомисари. Той благодари на европейските данъкоплатци за парите, които се вливат в нашата икономика. "За което ние връщаме с най-добрата охрана на шенгенската граница", каза Борисов. И подчерта, че "всеки, който нарушава стабилността на държавата, да си спомни времето, в което 10 млрд. лв. беше загубата на страната. Сега, когато в България се случват неща, които цели поколения или са ги мечтали, или не са мислели, че някога ще се случат, нека всеки сам да прецени какво да прави".

Церемонията по официалното откриване на София тех парк бе в сградата на Иновационния форум в тех парка, който бе кръстен вчера на името на големия изобретател от български произход Джон Атанасов. По този повод премиерът на германската провинция Бавария Хорст Зеехофер се пошегува: "Мислех, че всички хубави неща сме изобретили ние, баварците. Сега научих, че компютърът е изобретен от българин. Когато се прибера в Бавария, ще дам указания на моите хора да работят по-усилено, за да не ни изпреварват българите".

Суперкомпютър и лаборатории в помощ на бизнеса

Съвместен проект на Хюлет Пакард и Института по информационни и комуникационни технологии на БАН ще даде достъп на бизнеса до суперкомпютъра, закупен от БАН преди година. Машината обработва 23 трилиона операции за секунда. Това е един от съвместните проекти между бизнеса и учените, който ще се осъществява на територията на София тех парк. Лабораторният комплекс е най-голямата сграда в парка, която подслонява 11 лаборатории. Повечето от тях вече са с необходимото оборудване - най-високата техника в света, като лабораторията по киберсигурност, високоизчислителна техника, 3D прототипиране, 3D виртуална реалност и Биоинфотек - биотехнологии, които се занимават с екстракти от различни растения и разработване на нови лекарствени средства и препарати. Друг съвместен проект между бизнес и наука, който започва да се разработва в една от лабораториите, е този между компанията Провиотик, която произвежда хранителни добавки от растителни екстракти, и Софийския университет. София тех парк има споразумение за партньорство и с други два университета у нас - Техническия университет в София и Медицинския университет, както и институтите на БАН. Предстои откриването на лаборатория за оценка на биологична активност и токсичност, за разработване на фармацевтични форми и in silico дизайн, Микро и Нано лаб, както и лаборатории за интелигентни комуникационни инфраструктури, изкуствен интелект и CAD системи. Във всички тях предприемачите ще могат да тестват това, по което работят учените, и така да откриват нови приложения.

Класна стая ще мери вниманието на децата

"Умна" класна стая, която е способна да мери емоционалното състояние и концентрацията на учениците, е част от София тех парк. Смарт стаята е партньорски проект на Samsung и Джуниър Ачийвмънт България.

Новооткритата класна стая е четвъртата у нас, но тя има много по-високи технологични възможности от останалите три, които са разположени в училища в София, Пловдив и Бургас. Освен със стандартни таблети, електронна дъска и екрани тя има и възможност за конферентна видеовръзка с останалите три класни стаи. Едно от технологичните решения, което Samsung внедрява в тази стая, е разработено от Университета в Амстердам и вчера бе представено за първи път в Европа. Специални камери ще разчитат времето, през което учениците гледат към дъската или учителя. Те ще показват на отделен екран статистика за тяхното емоционално състояние и концентрация. На екрана ще се показват данни и за температурата, осветеността, влажността и атмосферното налягане. Идеята е, след като тези фактори бъдат анализирани, да стане ясно доколко промените в средата влияят на вниманието на учениците и как те могат да бъдат променени. Стаята ще бъде достъпна за обучения, уъркшопове, курсове и други специализирани събития безплатно. Учителите могат да провеждат часовете си там, използвайки ресурсите на умната стая, стига да дадат заявките си предварително. Тя бе открита в присъствието на президента Росен Плевнелиев, президента на Словакия Андрей Киска, еврокомисаря по регионалното развитие Корина Крецу и министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Правят хъб за стартиращи фирми

Новият технологичен парк ще бъде хъб за стартиращи компании, както и за фондове и организации, готови да финансират и подпомогнат идеите им. В първите месеци на 2016 г. ще започне подборът на фирмите, които ще се настанят в т.нар. технологичен инкубатор. Преди това ще бъде избрана с конкурс компанията, която ще направи селекцията и която ще управлява инкубатора. Със сигурност ще се подбират стартъпи с иновативни бизнес идеи в следните икономически сектори - компютърни науки, биотехнологии и енергиен сектор. Наемите ще са доста по-ниски от пазарните нива. Бизнес инкубаторът, който ще бъде на площ от 9000 кв. метра на 4 етажа, обаче няма да осигурява традиционните офиси. По-скоро това са споделени пространства, фоайета с различни зони за срещи и разговори. За почасово наемане са на разположение множество мултифункционални зали, както и електронна библиотека. На всеки етаж има обособени кухненски боксове, където може да се приготвят топли напитки и леки закуски. Зони с тенис маси предлагат и спортни занимания. Ценно улеснение за прохождащите предприемачи ще са безплатните счетоводни, правни и маркетингови услуги, които ще се предоставят в бизнес инкубатора. В сградата ще има и хостел за предприемачите и гостуващите лектори и учени, които не са от София и дори от страната. Намерение да се настанят на територията на София тех парк вече са заявили фондовете LAUNCHub, Еleven и Neveq, специализирани в предоставяне на първоначално финансиране. Интерес са проявили и предприемаческите организации Start It Smart и Start UP Fondation, както и Джуниър Ачийвмънт.

Мост над Цариградско шосе ще отвежда право в музея

Пешеходен мост, дълъг цели 126 метра над Цариградско шосе, ще отвежда посетителите директно в техпарка. Съоръжението ще е в близост до спирката на градския транспорт на "Окръжна болница" и от него ще се влиза в т.нар. Експериментариум - интерактивен музей за деца и ученици. Строежът на пешеходната връзка, която ще е снабдена и с асансьори, вече е в ход. Изпълнител е дружеството "Експо Тех Парк", което спечели обществена поръчка в конкуренция с още шест компании. Водеща роля в "Експо Тех Парк" има фирмата "Трейс", която извърши ремонта по бул. "Цариградско шосе". Цената на съоръжението е близо 5 млн. евро. Сградата на музея вече е готова и в момента се работи по експозицията в нея. Освен за музей тя ще служи и за посрещане и информиране на посетителите. За изпълването на музея със съдържание се разчита на университетските и научните центрове, както и на бизнеса. Компании вече са заявили готовност да инвестират и разработват експонатите. По интерактивен начин те ще запознават учениците с различни науки и технологични открития.

Създават място за форуми и лекции

Зала за над 1000 души ще бъде арена за всякакви събития и лекции на тема "Технологии и иновации". Там ще се популяризират темите, по които учените ще работят в лабораториите заедно с компаниите. В парка се изграждат и няколко спортни площадки - четири тенис корта, игрище за минифутбол и игрище за волейбол и баскетбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай