Още по-голям шок с газа! Поскъпва повече от обявените 14%

Цената на европейския пазар значително се повиши, обясни шефът на КЕВР

Още по-голям шок с газа! Поскъпва повече от обявените 14% | StandartNews.com

Природният газ ще поскъпне  от януари с повече от прогнозираните към момента 14 процента.

Това стана ясно по време на общественото обсъждане на цените в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщи БНР.

Тъй като от подаването на заявлението на "Булгаргаз" до днешното обсъждане са минали близо три седмици, то трябва да бъде отчетен фактът, че в последните 20 дни цената на природния газ на европейските газови хъбове значително се повиши, коментирапредседателят на регулатора Иван Иванов.

Цените на борсите тръгват нагоре, посочи и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. "Миналата седмица видяхме рекордни цени на природния газ, които достигнаха дори 180 евро. За доставка месец напред цената се движи в рамките на 120 евро за мегаватчас", обясни Павлов.

"Би следвало да очакваме едно немалко повишение на цената на природния газ, считано от 1-ви януари. По причини, които наистина са изцяло извън страната. Вероятно увеличението ще бъде повече от прогнозираното", посочи Павлов.

По думите му доставките на природен газ за зимата са осигурени, въпреки че потреблението в момента е най-високото за последните десетина години. За да не можем да внасяме по-големи количества от по-евтиния азерски газ, има една основна причина: "Не е изграден газопровода IGB- гръцката връзка. В момента, в който бъде изграден този газопровод, "Булгаргаз" ще получава всички количества на точката на свързване", посочи Павлов.

По-рано днес стана ясно, че ръководството на "Булгаргаз" е сезирало ДАНС заради изтичане на информация по договора за доставка на азерския газ, което според тях, създава опасност за разваляне на договора с Азербайджан.

Павлов и Иванов се обърнаха към управляващите с призив - да бъде намерен начин за компенсиране на топлофикациите, които след мораториума върху цените на парното ще трябва да продължат да купуват газа на по-високи цени, а да го продават на потребителите по-евтино.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай