ОПЕК+ увеличава производството на петрол с 500 хил.барела

Ръстът на производство ще е на ден от януари 2021

ОПЕК+ увеличава производството на петрол с 500 хил.барела | StandartNews.com

Петролният алианс "ОПЕК +" се споразумя в четвъртък да повиши добива на петрол с 500 000 барела на ден от януари, каза източник на Ройтер, участващ в продължаващите все още преговори.

Позовавайки се на неназован делегат на картела, Амена Бакр от сайта Energy Intelligence също съобщи, че "ОПЕК +" са се договорили за увеличение на настоящото съвместно производство с до 500 хил. барела на ден през първите три месеца на 2021 година.

Източникът също така заяви, че производството би трябвало да бъде повишено с 1,5 милиона барела на ден в края на първото тримесечие на 2021 г., добавяйки, че Съвместният министерски комитет за наблюдение (JMMC) ще се събира всеки месец, за да преразгледа ефекта на мярката върху петролни пазари.

През май членовете на "ОПЕК +" се споразумяха за съкращаване на съвместното производство с 9,7 млн. барела, след което през август ограничението на добивите беше сведено до 7,7 млн. барела на ден и от януари 2021 г. трябваше да бъде намалено с още 1,9 млн. барела до 5,8 млн. барела на ден.

 

Договореното днес увеличението с 500 хил. барела обаче означава, че "ОПЕК +" ще премине от януари към съвместно ограничаване на производството със 7,2 милиона барела на ден, или 7% от глобалното търсене, в сравнение с настоящите съкращения от 7,7 милиона барела на ден и при планирано по-рано през годината съкращение с 5,8 млн. барела.

Членовете на петролния алианс обаче не са успели да постигнат компромис относно по-дългосрочната им политика през цялата следващата година, съобщава Ройтерс.

Картелът "ОПЕК" и неговите съюзници, начело с Русия, са обсъдили и възможността за "гратисен период" за страните, които трябваше да намалят производството, за да компенсират тяхното свръхпроизводство през предходния период. Стигнало се е до решение периодът за това компенсационно съкращаване на добивите от някои членове на алианса да бъде удължен до март догодина.

Междувременно енергийният министър на Казахстан потвърди, че членовете на "ОПЕК +" са се договорили за слабо повишение от началото на януари на текущите добиви с 500 хил. барела, както и че петролният алианс се е съгласил да провежда ежемесечни срещи, започвайки от януари.

Очакванията на пазарите бяха, че ще бъде взето решение за отлагане с три месеца на планираното от "ОПЕК +" увеличаване на добивите с около 2 млн. барела на ден спрямо действащото в момента ограничаване на производството със 7,7 млн. барела на ден.

Петролните фючърси поскъпват предпазливо след новината за решенията на "ОПЕК +", като фючърсите на американския лек суров петрол се повишават с 0,3% към $45,45 за барел, докато тези на петрола Брент - с 0,6% към $48,55 за барел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай