Опашки за лимузините на олигарсите

Списъците с чакащи за нови ферарита са пълни

Опашки за лимузините на олигарсите | StandartNews.com
  • Спряха износа на премиум автомобили  за Русия, забравят за  S-класа и Panamera
  • Списъците с чакащи за нови ферарита са пълни

Кризата в Украйна накара автомобилните компании да спрат доставките за Русия. В същото време китайските автомобилни производители, работещи в Русия, сред които  Haval, Chery и Geely на Great Wall, имат потенциал да спечелят пазарен дял, казват анализатори.

На 15 март Европейският съюз одобри нов, четвърти пакет от санкции срещу Москва. Освен всичко друго, забранен е износът за страната на премиум-автомобили, чиято цена надхвърля 50 000 евро. Забраната се отнася за модели на Audi, BMW, Mercedes-Benz, Porsche, Bentley, Rolls-Royce, Ferrari, Jaguar, Land Rover. Всички тези компании вече са спрели доставките за Руската федерация заради нарушаване на веригите и нестабилността на рублата.

Експерти от автомобилната индустрия посочват, че от забраната за внос на скъпи коли в Русия ще се възползват клиенти на някои марки. Списъците с чакащи за модели на Lamborghini и Ferrari е пълен до края на годината, така че след отпадането на руснаците от списъка, освободените автомобили ще бъдат пренасочени към други пазари. Двете италиански компании закриха бизнеса си в Русия като отговор на военната агресия срещу Украйна. Нещо повече - Lamborghini и Ferrari дариха сериозни суми за подпомагане на пострадалите от военните действия.

  • Загуби за милиарди заради национализацията

Високопоставен член на управляващата партия на Русия предложи национализиране на чуждестранни фабрики, които прекратиха операциите си в страната заради това, което Кремъл нарича специална военна операция в Украйна. VW, Toyota и Ford са сред автомобилните производители, които временно затвориха своите руски заводи.

Мercedes-Benz има активи за 2 млрд. евро, които са заплашени от руските предложения за национализация на имущество на чуждестранни компании. Компанията обяви в годишния си доклад, че войната в Украйна поставя редица рискове: от нарушаване на веригите за доставки на части и енергийни източници до кибер атаки, предава Reuters. "Тези рискове може да се изострят от потенциалното изземане на активи от руските дъщерни дружества", гласи становището на Mercedes-Benz.

Вчера министерството на промишлеността и търговията на Русия определи краен срок за чуждестранните автомобилни производители. Ръководителят на министерството Денис Мантуров заяви, че "засега властите са в диалог с всички автомобилни производители и чужди марки", но Министерството на промишлеността и търговията не е готово да чака безкрайно, тъй като "неработещо предприятие означава неплащане на данъци и деградацията на производството". Мантуров заявява директно, че може да се наложи Русия да се сбогува с редица чуждестранни автомобилни производители. В същото време ръководителят на Минпромторг (Министерството на промишлеността и търговията) подчертава, че има ясно разбиране с някои чуждестранни компании от автомобилния сектор, които ще останат на руския пазар, ще съхранят производствени мощности и ще продължат да произвеждат.

Концернът Mercedes-Benz има автомобилен завод в Есипово, на 40 км северозападно от Москва. Там работят над 1000 човека и произвеждат E-Class и SUV модели. Заводът бе открит през април 2019 г., а на церемонията присъства и руският президент Владимир Путин. Това бе първият завод от дълги години, открит от чужд автомобилен производител в Русия. На тази церемония Путин заяви, че заводът ще произвежда 25 000 коли годишно, като инвестицията в този проект е около 250 млн. евро.

Mercedes-Benz няма да намали разходите за електрически превозни средства, въпреки  натиска на разходите във веригата за доставки, каза главният изпълнителен директор Ола Калениус. Концернът обаче временно намали смените в завода си в Кечкемет, Унгария, от три на две. Коригиран е и графикът на работещите в завода в Зинделфинген близо до Щутгарт, където се произвежда седан S-класа и електрически седан EQS.

  • VW и BMW увеличават капацитета на заводите в Германия

Volkswagen планира да увеличи производството на Golf в завода във Волфсбург, докато фабриките за електромобили ще останат затворени до април.

Кризата в Украйна доведе до спиране на производството на VW в Полша, а Skoda преустанови производството в Чехия на своя електрически SUV Enyaq. Главният изпълнителен директор на Volkswagen Group Хърберт Дис предупреди, че продължителната война в Украйна рискува да бъде "много по-лоша" за европейската икономика от пандемията на коронавирус и може да доведе до огромно увеличение на цените, недостиг на енергия и инфлация.

BMW Group възобнови производството на пълен капацитет във фабриките в Германия и Обединеното кралство, което бе ограничено заради липса на доставки след инвазията на Русия в Украйна. Компанията обаче понижи очакванията си за маржа на печалба за своя автомобилен сегмент за 2022 г.

Audi обаче намали производството в Германия. Производството на модели A4 и A5 в завода на Audi в Инголщат, Германия, бе спряно от 7 до 11 март. В Некарсулм производството на A6 и A7 не се осъществяваше от 7 до 18 март.

Stellantis пък ще премести част от  руското си производство на микробуси от завода в Калуга, който споделя с Mitsubishi, във Великобритания и Франция и ще замрази плановете си за инвестиции в страната.

Porsche спира производството в завода си в Лайпциг, който произвежда Macan и Panamera.

Toyota, която е най-продаваната японска марка в Русия, също спира производството в руската си фабрика, вносът на превозни средства в страната също е спрян за неопределено време. Същото направи и Honda, както и британските автомобилни производители Jaguar Land Rover и Aston Martin.

Volvo заяви, че преустановява доставките на автомобили за руския пазар до второ нареждане. Daimler Truck също потвърди, че замразява своите бизнес дейности в Русия, включително сътрудничеството си с руския производител на камиони Kamaz.

  • Bosch разследва за свои части в руски военни превозни средства

Вosch спира бизнеса с Русия с обяснението, че частите му може да са били използвани не по предназначение. Доставчикът започна разследване след като украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че Украйна е открила части на Bosch в руски военни превозни средства.

Michelin също спира производството в завода си в Давидово, който произвежда до 2 милиона гуми годишно, както и износа за страната.

Санкциите удариха руската гордост Лада

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай