Санкциите удариха руската гордост Лада

Автомобилите "Лада" са символ на самоувереността на Русия

Санкциите удариха руската гордост Лада | StandartNews.com

Автомобилите "Лада" са символ на самоувереността на Русия, откакто започнаха да слизат от конвейерите по време на Студената война. Заводите на фирмата спряха работа в сряда, след като западните санкции лишаха нейната компанията майка "АвтоВАЗ"от нужните компоненти и доставки за произвеждане на коли, пише "Уолстрийт джърнъл".

Затварянето на заводите отразява щетите, които руската икономика започва да понася от санкциите, които Западът наложи на Москва, след като руският президент Владимир Путин реши да нахлуе в Украйна. Изключването на някои руски банки от системата за междубанкови плащания Swift направи по-трудно за руските компании да осъществяват сделки с външни доставчици. Пътищата за доставки, особено през Украйна, са затворени и поевтиняването на рублата оскъпи чуждестранните доставки.

В миналото подобно спиране на работата беше немислимо. През съветските времена "АвтоВАЗ" издига гигантска фабрика на брега на река Волга, способна да поддържа вътрешна верига за доставки.

Днес обаче "АвтоВАЗ" е собственост на френския автомобилен производител Renault SA, а заводът в град Толиати разчита на фабрика на Renault в Румъния за компоненти. Повече от 20% от частите на "АвтоВАЗ" се доставят от чужбина.

Говорител на компанията обяви, че се полагат всички усилия за възобновяване на производството възможно най-скоро в завода в Толиати и в другата фабрика в Ижевск, на около 1100 километра източно от Москва.

Русия е изправена пред недостиг на нови автомобили, ако производителите като "АвтоВАЗ" останат парализирани. "Лада" е единствената домашна марка в Русия със значителен пазарен дял, който за миналата година е 21%. В страната има около 46 милиона леки коли, които са средно на около 15 години, коментира Томас Бесон, анализатор в брокерската фирма Kepler Cheuvreux.

Опашки за лимузините на олигарсите

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай