Очакват цената на газа да падне

Очакват цената на газа да падне | StandartNews.com

Не се очаква сериозна промяна на световните петролни пазари и по-скоро цената на природният газ ще върви надолу. Това прогнозира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, след постигнатото споразумение по иранската ядрена програма. Тепърва ще се прави оценка за ефекта от отпадането на ограниченията за търговия с петрол и природен газ от Иран, но цената на природния газ през следващото тримесечие няма да се повишава, категоричен е той.

Иванов обясни, че има сигнали за нарушения на централи, които не плащат на своите доставчици, но КЕВР няма правна сила да се меси при договорните отношения между субектите. Докладът на АДФИ за проверката във ВЕИ сектора още не е готов, а КЕВР е получила извадка, свързана с обстоятелства от проверката на няколко дружества, каза Иван Иванов. Работна група на КЕВР анализира какви могат да бъдат корекциите в цената на тези производители, но за целта трябва да има промени в законодателството.

Не всички дружества обаче ще бъдат наказани, защото част от договорите им са сключени преди влизането в сила на законодателството, забраняващо двойното стимулиране. Според Иванов има забавяне в преговорите с ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3" относно промяната в договора, свързан с намаляване на цената за разполагаемост. Това обаче не пречи да се финализират отношенията с ТЕЦ AES Гълъбово, посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай