Очаква се няколко града да концентрират населението на България

Топлофикациите - енергийни бижута за изпълнение на целите на Европейския зелен пакт

Очаква се няколко града да концентрират населението на България | StandartNews.com

Харчим 140 киловата средномесечно, ако нагряваме веднъж дневно 3 киловата бойлер и това е достатъчно за цялото семейство.

Сметката е приблизителна и не включва още редица фактори като загуби по трасето.

Средно статистички без оглед на индивидуалната консумация едно домакинство ползва около 200 киловата енергия само за бойлера си. 

Ето защо в градовете като София, Сливен, Бургас, Враца, Русе и Перник може да се каже, че топлофикациите са важна част от целите за енергийната ефективност. В един по-малък град това спестява близо 27 000 мегавата на годишна база. Казано по друг начин за всеки 10 - 11 000 домакинства, които ползват топлофикация вместо бойлер, ще са ни необходими 3 мегавата електрическа енергия по-малко за всеки час в денонощието 365 дни в годината. 

От своя страна топлофикациите в страната са 100% енергийно ефективни, произвеждайки по комбиниран способ топлинна и електрическа енергия. 

Подписаното в Киото споразумение залага също толкова тежест на усилията за постигането на енергийна ефективност, колкото и за намаляване на въглеродния отпечатък. Ето защо топлофикациите са енергийни бижута в изпълнение на целите на Европейския зелен пакт.

А за домакинствата разликата в сметките при отопление на ток и парно ще бъде още по-голяма, когато излезем на свободния пазар(крайният срок за което наближава - 2026 г.). Много е вероятно и по тази причина числеността на населението в градовете с топлофикация да расте за сметка на тези, които не предлагат различна алтернатива от електрическата енергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай