Сряда,

Обмислят регионални помощи за туризма

От: Даниела Денева -
Обмислят регионални помощи за туризма
A
A
A
  • След Смолян затягат мерките в ощеосем области
  • 70% повече гости в зимните ни курорти. Важно е да няма затворени пазари на фона на скъпия ток, коментира зам.министър Ирена Георгиева

Министерството нa тypизмa предлага peгиoнaлни пoмoщи зa бpaншa. Πpичинaтa e, чe ĸoгaтo в дaдeнa oблacт зaпoчнaт дa вaжaт пpoтивoeпидeмични мepĸи, бизнecът нe мoжe дa ce възпoлзвa oт обезщетенията, които дава дъpжaвaта.

“Koгaтo имaмe peгиoнaлни зaбpaни, нe вaжaт мepĸитe зa пoдпoмaгaнe нa нивo дъpжaвa. Зaтoвa щe пoмиcлим за peгиoнaлнo пoдпoмaгaнe”, зaяви миниcтъpът нa тypизмa Xpиcтo Πpoдaнoв пред БНТ.Той направи своя коментар след като на 14 януари излезе заповед на регионалната здравна инспекция за затваряне на нощните заведения в Смолянска област заради увеличени случаи на ковид. Спират се посещенията в нощни клубове, пианобарове, дискотеки на територията на цялата област. Забраняват се също масовите мероприятия като фестивали, събори, фолклорни и други събития.

На новите мерки остро реагираха в курорта Пампорово. "Ние накарахме целия си персонал да се ваксинира. Не смятам, че със затварянето на нощните заведения би се решил проблемът с големия брой болни", заяви Силвия Атанасова, управител на нощно заведение в курорта. От Бългapcĸaтa acoциaция нa зaвeдeния пък обявиха, чe са гoтoвa нa cтaчни дeйcтвия.

От вчера за затягане на противоепидемичните мерки се заговори и в София, София-област, Бургас, Пловдив, Благоевград, Перник, Стара Загора и Видин. Финалните решения ще бъдат взети от Националния комитет, който ще заседава в петък. „Столичната регионална здравна инспекция ще предложи 50% ограничаване на капацитета на работа - както като площ, така и като брой служители, в някои обекти, сред които заведенията за хранене и развлечения. Освен това работното им време вероятно ще бъде ограничено до 22.00 часа и всички клиенти ще трябва да имат зелен сертификат”, каза главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Ограниченията поставят на дневен ред спешното намиране на решение за компенсация на бизнеса, който ще бъде потърпевш от мерките. От туристическите фирми обаче се притесняват, че след като заповедите се издават на регионално ниво, няма как да бъдат обезщетени от държавата. "Трябва да се намери законова форма за регионални помощи на засегнатите", коментира Мартин Захариев, зам.председател на Националния борд по туризъм.

От министерството на туризма вече са изпратили писмо до министерството на здравеопазването и до работната група, която обсъжда икономическите мерки при евентуално ограничение според Националния план за борба с ковид. "Важно е, ако се предприемат ограничителни мерки на регионално ниво, да има механизъм за компенсация на бизнеса", каза пред "Стандарт" Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма. По думите й, дори да няма пряко затваряне, ограниченията във връзка с пандемията влияят на някои бизнеси да работят пълноценно, например ощетени са също и туроператорите, които организират т. нар. "бели" училища заради невъзможността те да се проведат.

Проблем има и със завръщащите се в България туристи от страни в "червена зона" - отказват резервации заради тежките процедури за влизане у нас.

Георгиева посочи, че до момента зимният сезон се развива добре, като общият брой туристи от средата на декември 2021 г. до сега е 480 000, а сравнението със същия период на миналата година /декември 2020-януари 2021/ показва ръст с цели 70%. Данните сочат, че в зимните ни курорти най-многобройни са българите /375 000/, следват румънците /13 000/, гърците /10 000/, британците /9000/ и по 8000 гости от Русия, Турция и Северна Македония. 6000 са посетителите от Израел. "Окуражаващо е, че има ръст на туристите, но все още сме далече от нивата преди пандемията", каза Ирена Георгиева. И допълни, че на резеврациите влияят не само ограничителните мерки у нас, но и заболеваемостта в държавите, от които идват туристите.   

Зам.-министърът посочи, че благодарение на бързата реакция на ресорното ведомство е смекчена заповедта на здравното министерство, която забраняваше от 19 януари влизането у нас на гости от страни извън ЕС, които са в "червената" зона. "Това означава да се сложи край на туристическия сезон", коментираха забраната хотелиерите.

След разговори със здравния министър Асена Сербезова обаче заповедта е променена така, че влизането е разрешено за хората със "зелен" сертификат и PCR. Отпадна и изискването децата между 12 и 18 г. да са с ваксина, те идват у нас само с тест. "Влизането в страната с документ за ваксинация и PCR е сериозен филтър. А икономиката трябва да оживее", коментира Георгиева. Тя посочи, че е важно да няма затворени пазари, още повече на фона на проблемите на бизнеса със скъпия ток. "Хотелиери споделят, че натрупаното през декември е стопено от цената на енергията през януари", каза още заместник-министърът на туризма.  


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички