Ново обяснение за скъпите храни у нас, какво да правим

Експерт по потребителските права не вярва в налагането на таван на надценките

Ново обяснение за скъпите храни у нас, какво да правим | StandartNews.com

Не вярвам в мярката за установяване на тавани. Няколко мерки се въртят в публичното пространство, но те са непазарни и рано или късно ще доведат нежелани отклонения - черен пазар, дефицити. Това заяви пред БНТ Богомил Николов от асоциация "Активни потребители".

"Инфлацията е жилаво явление и не си отива бързо и лесно. Разговорът не трябва да се фокусира върху цените, а върху покупателната ни способност, защото в условия на инфлация, освен цените, нарастват и доходите. Има хора, които в тази ситуация ще получат, ще договорят с работодателя си по-добри условия и няма да усетят поскъпването. Но за тези, които разчитат на пенсии и социални помощи, ударът ще бъде много силен. Затова трябва да се води разговор, особено в предизборна кампания, как да се запази покупателната способност", обясни Николов.

За него едно от възможните работещи решения може да е въвеждане на по-ниско ДДС за някаква кошница от възможни продукти.

"Освен това темата за субсидирането на земеделците трябва да бъде припомняна, защото факт е, че производството в България на зеленчуци и мляко страда от години, а инфлация най-лесно се неутрализира с насищане на пазара със стоки", припомни Николов.

По думите му у нас има недостатъчно предлагане, което води до растеж на цените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай