Новият шеф на "Deloitte": Не стойте на едно място, рискувайте

Новият шеф на "Deloitte": Не стойте на едно място, рискувайте | StandartNews.com

Кати Енгeлбeрт стана директор на световния играч в одита и консултациите

На 11 март американската бизнес дама Кати Енгелберт влезе в историята. Тя стана главен изпълнителен директор на консултантската и одиторска компания "Deloitte" - един от водещите световни играчи в сектора заедно с E&Y, KPMG и PWC. Знаково в случая е, че за първи път начело на бизнеса на дружество от т.нар. "Голяма четворка" в САЩ ще бъде жена. Пред сп. "Форчън" новият шеф на "Deloitte" коментира, че това е видима демонстрация на ангажимента на компанията за насърчаването на жените в бизнеса. "Не стойте на едно място, рискувайте и въврете напред", съветва първата жена начело на "Deloitte".

"Произлизам от семейство с осем деца. Имах петима братя и посещавах доминирания от мъже Lehigh University. През 1986 г. публичното счетоводство беше силно доминирана от мъже професия", разказва Енгелберт. "Но сега жените и представителите на малцинствата са 66% от служителите в "Deloitte", казва 50-годишната Енгелберт. Тя смени на лидерския пост на "Deloitte" Френка Фридмън, която временно го заемаше от август 2014 г. Това стана, защото предишният титуляр Джо Ечевария го напусна преждевременно, без да дочака да изтече четиригодишния му мандат. Ечевария предпочете да продължи кариерата си на държавна служба.

Известната бизнес дама Кати Енгелбeрт работи за "Deloitte" от 1986 г. Тя е била председател и главен изпълнителен директор на одитното подразделение на компанията. Новата й позиция на върха на групировката, чийто годишен оборот е 15 млрд. долара, я поставя начело на 65 000 служители. "Бизнесът ни се променя с времето, тъй като клиентите ни се промениха. Така че трябва да отговорим на начина, по който еволюираха клиентите ни", обяснява тя в отговор на въпроса коя е най-голямата промяна в компанията, откакто тя е постъпила в нея преди 28 години.

"През 1986 г. публичното счетоводство беше силно доминирана от мъже професия", разказва Енгелберт. "Като се замисля за промяната, смятам, че сме еволюирали неимоверно и броят на жените на водещи позиции в компанията е значително по-голям. Гордея се с това, както и с факта, че съм част от промяната, допълва главният изпълнителен директор на "Deloitte". В интервю за сп. "Форчън" мениджърът споделя, че издигането й до тази позиция се дължи на поемането на рискове, трупането на разнообразен опит и усвояването на различни умения. "Хората, които по време на кариерата ми казваха "Не стой на едно място, поемай рискове и нови отговорности и възможности", бяха абсолютно прави", убедена е Енгелберт. Тя обещава съществено да увеличи инвестициите за нови технологии, но успоредно с това не да съкращава, а до май 2016 г. да увеличи персонала от 65 000 на 74 000 души. Увеличението на персонала шефката обяснява с необходимостта ефективно да се помага на клиентите да се справят с нововъведенията в областта на регулациите. "Задачата ни е да станем еталон в спазването на юридическите норми с помощта на новите технологии. Така ще удовлетворяваме в бъдеще потребностите на нашите клиенти", обяснява Енгелберт.

Кати влиза в списъка на 25-те най-влиятелни дами в областта на финансите. В тази сфера жените началнички са едва 1,4%. Енгелберт се надява да промени ситуацията. В усилията си към тази цел тя ще разчита и на съществуващата в "Deloitte" още от 90-те години програма, помагаща на жените от компанията да се придвижват нагоре по служебната стълба.

Внук на френски граф създал първата кантора

Одиторската и консултантска компания "Deloitte" е основана преди век и половина във Великобритания - страната, в която се е родило счетоводството. През втората половина на 19 век в Европа и САЩ бурно се развива предприемачеството. Сред собствениците на капитали и предприятия се появява силен стремеж да имат адекватна представа за състоянието на предприятията и бизнесите, където те възнамерявали да инвестират.
Именно за запълването на тази ниша в бизнеса се появил одита като проверка с оценка.

"Deloitte" носи името на правнука на френския граф Делойт - Уилям Делойт. По време на бурните събития по време на Френската революция в края на 18 век графът избягал в Англия. Доста по-късно неговият 15-годишен правнук Уилям започнал да работи с счетоводни книги. По това време в университетите не се изучавало счетоводство. През 1845 г. Уилям Делойт открил първата си кантора и започнал да обслужва клиентите си като одитор. Той и фирмата му бързо станали много известни и се ползвали с голямо уважение много години.

Уилям Делойт всъщност положил основите на счетоводния отчет на много световно известни предприятия в Англия, сред които британските железници, британските хотели и др. По-късно системата на Делойт за счетоводен отчет била заимствана от всички големи хотели в света.

През 1893 г. Уилям Делойт се преселил в САЩ, където по-късно неговата фирма се обединила със основаната през 1895 г. мощна американска компания "Хаскин и Селс". След сливането новата фирма била наречена "Делойт, Хаскинс и Селс". Друга фирма, който също стои в основите на съвременната световна компания "Deloitte", е "Туш Рос". Тя била основана от шотландеца сър Джорд Туш. Той бил убеден, че именно висококвалифицираните счетоводители и одитори могат да направят качествен анализ за състоянието на предприятията, за потенциала им да се разрастват и което е още по-важно - как да се възстановяват след криза.

Развитието на одита ставало успоредно с разпространението му извън пределите на Великобритания и САЩ, където то се е появило. Ярък пример за ползата от него е появата през 1968 г. на японска фирма "Нобузо Томацу" с цел да съдейства за развитието на икономиката в Япония. За 30 години компанията е успяла да се наложи като лидер на японския пазар на одита.

Максимални възможности за възходяща кариера

"Делойт" предлага много добри условия за кариерно развитие. В "Делойт" от много години действа програмата "Системи за оценка на работата на сътрудниците". В течение на годините всеки сътрудник заедно с неговите наставници получава оценка по тази програма. При положителни резултати, оценявания се придвижва нагоре по кариерната стълбица, получава по-висока длъжност и заплата за успешната си работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай