Нови цени на лекарствата. Кое поскъпва най-много

Причината била заради по-високите цени на тока и горивата

Нови цени на лекарствата. Кое поскъпва най-много | StandartNews.com

Цените на лекарствата отново тръгнаха нагоре, за последните 6 месеца се наблюдава увеличение за 4-и път. Притеснителното е, че повишението обхваща 80% от медикаментите, които се изписват по лекарско предписание, алармира председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Пиринско д-р Константин Качулев, цитиран от вестник Струма.

„Всеки ден в аптеките лекарствата идват с нови цени. Забелязва се ръст на цените на лекарства, които масово се използват за лечение на сърдечносъдови заболявания. Цената на норваск за хипертония от 5 лв. в момента в аптеките е 6,30-7,10 лв., на конкор от 6,05 лв. е между 7,60 лв. и 8,62 лв., на хлофазалин – от 1,96 лв. е на 2,70 лв., аторвин 10, който е за висок холесторол, от 3 лв. скочи на 5 лв., на лекарството мадопар за лечение на Паркинсон от 28 лв. е 31 лв.

От фармацевтичните компании постъпват заявления за корекции на цените с обяснението, че са се повишили разходите за ток и горива. В едно от фармацевтичните предприятия лекарствата са вдигнати с 30%. Жалко е, че високите цени на медикаментите удрят по джоба на българите, и то на най-уязвимата част – възрастните хора, нашите родители, чиито пенсии, както знаем, са ниски”, заяви Константин Качулев.

Той добави, че аптекарите също са потърпевши от пълзящия ръст на цените на лекарствата.

„В аптеките спекула с цените е изключена, тъй като има таван от 20% надценка, реално обаче не си позволяват повече от 8-12%. Аптекарите са поставени в неблагоприятно положение, тъй като работата им все повече се усложнява. Днес купуват лекарство на цена, която утре е по-висока. Аптекарят не може да продава на по-висока цена, тъй като при една проверка на фактурата от контролните органи рискува да отнесе солена глоба, като минималната е 1500 лв. В същото време повишените цени на лекарствата стават непосилни за редовните клиенти, повечето от които са в пенсионна възраст, и те започват да се отказват от тях. Това е трагично. На последната среща в Парламентарната комисия по здравеопазване, в която участвах, бе направено предложение от страна на фармацевтите за приемане на фиксирани цени, както е в Италия и Гърция. Вече трети месец имаме здравен министър – проф. Асена Сербезова, която е от средите на фармацевтите. Тя е прекрасно запозната с проблемите и трябваше досега да е предложила проекти и решения. Вместо това, на фона на скока на цените на лекарствата, от здравното министерство обсъждат промени в Наредба 4 за електронната рецепта. И усещам, че в нашите среди се надига едно недоволство срещу здравния министър”, призна Константин Качулев.

Той добави, че днес ще има обсъждане на законопроект в здравната комисия на Народното събрание за нулева ставка на ДДС за лекарствата, внесен от депутати от ПГ на ПП „Възраждане“, на което възнамерява да присъства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай