Неделя,

От 1 юли: Нов налог върху евтиния шопинг

От: Стандарт -
От 1 юли: Нов налог върху евтиния шопинг
A
A
A
  • Плащаш, ако приятел или роднина вземе пратката от куриера
  • Промените от средата на лятото не засягат подаръци от чужбина до 45 евро

Нов налог ще оскъпи шопинга по интернет. От 1 юли дори и най-евтините пратки от Китай, САЩ, Великобритания или други трети страни /извън ЕС/ ще се облагат с ДДС. В някои случаи поскъпването ще е с близо 4 лева, а в други - с 24 лева. Това означава, че онлайн пазаруването от любими на българите сайтове като "Алиекспрес" например, вече няма да е толкова изгодно.Същото важи и за доставки от Англия. Преди Брекзит Великобритания бе предпочитан пазар за онлайн покупки от България заради поевтинелия паунд и голямото разнообразие на стоки. От 1 януари 2021 г. Великобритания излезе от ЕС и стоките се освобождават след плащане на дължимите мита и ДДС. Досега обаче от данъчно облагане бяха освободени покупки на стойност до 30 лева. Те идваха в България до адрес на получателя, без да се изисква митническа обработка и без да се дължи ДДС върху тях. От 1 юли влизат в сила нови правила за електронната търговия в целия ЕС, по силата на които всички търговски стоки, внасяни в страни от Съюза, трябва да бъдат обложени с ДДС. У нас за целта бе редактиран в края на 2020 г. Закона за добавената стойност, пише "Марица".

Оскъпяването обаче не е единственият проблем. За да отговори на законодателството, българският купувач има няколко варианта. Първо - да провери дали продавачът - онлайн магазин от чужбина, е регистриран в системата IOSS. В този случай данъкът влиза в цената на стоката. Ако продавачът не е регистриран по IOSS, купувачът ще трябва да плати ДДС и такса за митническото оформяне, начислявани в момента на внос на стоките в ЕС.

Вторият вариант е ДДС да се плаща от куриера или пощенския оператор и ежемесечно да се вкарва в хазната. Това важи за стоки със стойност, която не надвишава равностойността на 150 евро. "Български пощи" вече е готова  с нов ценоразпис.  Държавният оператор ще извърши всички митнически формалности към Агенция "Митници" и ще заплати възникналите задължения за ДДС за стоките в пратката, а после ще представи сметката на клиента. Цената за услугата  е 3,90 лв. Посредническата такса и ДДС-то се заплащат от получателя в момента на вземане на пратката. 12 лева ще струва цялостно митническо представителство, ако доставяните стоки подлежат на този режим. И двойно повече - 24 лева, ако трябва да се изготви стандартна митническа декларация.Промените от средата на лятото не засягат изпращаните от чужбина подаръци, тоест стоки с нетърговски характер от физическо лице до физическо лице на стойност до левовата равностойност на 45 евро, уточняват от Пощите.Kypиepcкaтa кoмпa-ния "Eкoнт" пък въвeждa нoвa тaкca зa дocтaвкa нa пpaткa в cлyчaитe, кoгaтo пoлyчaтeлят нe e нa пocoчeния aдpec. Tя щe ce cъбиpa, aкo клиeнтът зaяви, чe нeгoв пpиятeл, poднинa, cъceд или пoзнaт щe взeмe пaкeтa вмecтo нeгo. Зa тoвa щe ce дoплaщaт дoпълнитeлнo 3.30 лв. c ДДC.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички