Нов екшън план за икономиката

Ви­ру­сът пре­на­ре­ди при­о­ри­тет­ни­те от­рас­ли, нуж­на ни е стра­те­гия за ут­реш­ния ден

Нов екшън план за икономиката | StandartNews.com
  • Ви­ру­сът пре­на­ре­ди при­о­ри­тет­ни­те от­рас­ли, нуж­на ни е стра­те­гия за ут­реш­ния ден

 

Те­зи дни, из­меж­ду све­тов­на­та кри­ва на за­ра­зе­ни­те и ум­ре­ли от ви­ру­са, се за­бе­ля­за­ха и три ико­но­ми­чес­ки тен­ден­ции:

1. Зър­не­ни­ят па­зар пос­те­пен­но се зат­ва­ря. Ру­сия заб­ра­ни из­но­са на пше­ни­ца, след ка­то съ­що­то нап­ра­ви­ха дру­ги­те го­ле­ми про­из­во­ди­тел­ки - Ук­рай­на, Ру­мъ­ния и Ка­зах­стан. На­ши­те зър­на­ри за­я­ви­ха, че са ле­ко при­тес­не­ни за ко­ли­чес­тво­то на ре­кол­та­та, но тъй ка­то има­ме дос­та­тъч­но ре­зер­ви, ек­спор­тът про­дъл­жа­ва с пъл­на си­ла.

2. Ав­то­мо­бил­на­та ин­дус­трия за­поч­ва да пра­ви рес­тарт. Гер­ман­ски­ят ав­то­мо­би­лен ги­гант Volkswagen об­я­ви, че въ­зоб­но­вя­ва  про­из­вод­ство­то си в най-го­ля­ма­та фаб­ри­ка ка­то част от по-ши­ро­кия стре­меж на ин­дус­три­я­та да се вър­не в ра­бо­тен ре­жим в Ев­ро­па.

Пан­де­ми­я­та "сма­за" тър­се­не­то

в сек­то­ра и из­ка­ра прог­но­зи, спо­ред ко­и­то в Ев­ро­па и Аме­ри­ка про­даж­би­те за го­ди­на­та ще от­бе­ле­жат спад по­не от 20%. В съ­що­то вре­ме из­ле­зе из­след­ва­не на наг­ла­си­те на ки­тай­ци­те, ко­и­то се гот­вят да ку­пу­ват с 30% по­ве­че ав­то­мо­би­ли, за­що­то ги е страх да пол­зват об­щес­твен тран­спорт. Ис­кат оба­че по­ве­че ек­стри, ко­и­то да им га­ран­ти­рат, че уби­ват мик­ро­би­те.

У нас пък ста­на яс­но, че све­то­вен ги­гант, про­из­веж­дащ ба­те­рии за ав­то­мо­би­ли, ни е сло­жил в шор­тлис­та­та с два те­ре­на и ча­ка да по­от­ми­не ви­ру­са, за да за­поч­нем пре­го­во­ри.

3. Ту­риз­мът об­я­ви на­ча­ло на се­зо­на. С чар­тър­ни по­ле­ти от Гер­ма­ния и Ве­ли­коб­ри­та­ния на 17 юни се очак­ват пър­ви­те ту­рис­ти по Юж­но­то Чер­но­мо­рие, а на 23 юни Слън­чев бряг се гот­ви да пос­рещ­не пър­ви­те чеш­ки гру­пи. То­ва оба­че е под го­ля­мо­то ус­ло­вие, че из­вън­ред­но­то по­ло­же­ние се вдиг­не. За­то­ва и при оп­ти­мис­тич­ния сце­на­рий очак­ва­ни­ят спад на ту­рис­ти­те е със 75%.

За всич­ки е яс­но, че се­зо­нът ще е на куц крак, вър­на­ти­те ав­то­мо­би­ли ще за­сен­чат про­даж­би­те, а из­хран­ва­не­то на хо­ра­та все по­ве­че ще се прев­ръ­ща в проб­лем. Го­ле­ми­те не­из­вес­тни оба­че ос­та­ват - как ще пре­бо­рим ви­ру­са и как ще оце­ле­ем след не­го. И, ако до­се­га ак­цен­тът бе вър­ху те­ку­щи­те здрав­ни и фи­нан­со­ви мер­ки, то ид­ва вре­ме­то да се за­мис­лим и за по-дъл­гос­роч­ни­те. То­ва не оз­на­ча­ва Му­таф­чий­ски да прес­та­не да бра­ни мер­ки­те за опаз­ва­не на чо­веш­кия жи­вот, ни­то пък Бо­ри­сов да да­де за­ден на по­мо­щи­те за без­ра­бот­ни хо­ра и за­къ­са­ли пред­при­я­тия. Още по-мал­ко бан­ки­те да пре­се­кат раз­сроч­ва­не­то на бор­чо­ве. Но, ако ня­ма яс­но­та как­ви ще са ико­но­ми­чес­ки­те при­о­ри­те­ти на дър­жа­ва­та, то на­ли­ва­не­то на па­ри за все­ки за­къ­сал

ще има ефек­та на про­дъ­не­на­та ка­ца

Са­мо доп­ре­ди ня­кол­ко ме­се­ца пра­ви­тел­ство­то твър­де­ше, че за­ла­га на ра­бо­те­ща ико­но­ми­ка с до­ба­ве­на стой­ност, че сти­му­ли­те ще са за 5-7 най-бър­зо раз­ви­ва­щи се про­из­вод­стве­ни сек­то­ри, съз­да­ва­щи до­пъл­ни­тел­на при­на­де­на стой­ност, стра­те­ги­чес­ки ин­фрас­трук­тур­ни про­ек­ти, ви­со­ко­тех­но­ло­гич­ни ин­дус­три­ал­ни зо­ни, ка­чес­твен ту­рис­ти­чес­ки про­дукт и об­ра­зо­ва­ние.

Пос­лед­ни­те два ме­се­ца оба­че из­тик­ват на пре­ден план ед­ни, а сла­гат на опаш­ка­та дру­ги от­рас­ли. От­ла­га­на­та с де­се­ти­ле­тия ре­фор­ма в здра­ве­о­паз­ва­не­то се сто­ва­ри с пъл­на си­ла по вре­ме на пан­де­мия. Чак се­га се се­тих­ме, че зап­ла­ти­те в сек­то­ра са ми­зер­ни, че тех­ни­ка­та е са­мо в Со­фия, че хи­ля­ди ме­ди­ци от­дав­на са за­бег­на­ли в чуж­би­на. Ед­ва се­га се убе­дих­ме, бюдже­тът е над­пла­тил ми­ли­ар­ди за здрав­ни ус­лу­ги, ко­и­то са поз­ла­ти­ли ед­ни пъ­те­ки, но са за­та­пи­ли дру­ги.

След 15 го­ди­ни в ЕС най-нак­рая се убе­дих­ме, че до­го­во­рът ни за при­съ­е­ди­ня­ва­не си­гур­но за­щи­та­ва ев­ро­пей­ски­те зе­ме­дел­ски про­из­во­ди­те­ли, но сил­но е още­тил бъл­гар­ски­те. А за­пус­тя­ла­та зе­мя, оп­раз­не­ни­те па­си­ща и съ­си­па­ни­те се­ла не но­сят са­мо де­мог­раф­ска ка­тас­тро­фа, как­то оби­чат да се из­ра­зя­ват по­ли­ти­ци­те, а и де­фи­цит на хра­ни, ко­и­то ако не взе­мем бър­зи мер­ки, мо­же в бъ­де­ще да се ока­жем и ние в про­до­вол­стве­на кри­за.

Ли­бе­ра­ли­за­ци­я­та на об­ра­зо­ва­ни­е­то и на­ро­я­ва­не­то на учи­ли­ща и уни­вер­си­те­ти пък по­ка­за, че сме го­ни­ли са­мо ко­ли­чес­тве­ни­те кри­те­рии. Се­га, ко­га­то по при­ну­да, се на­ло­жи да въ­ве­дем дис­тан­ци­он­но­то обу­че­ние, ста­ва яс­но кол­ко ми­ли­ар­ди са над­пла­те­ни през го­ди­ни­те, за да се брои на кал­пак за обу­че­ние от вре­ме­то на ми­на­лия век.

Те­ма­та за но­ви­те при­о­ри­те­ти

ня­ма как да не из­ва­ди от гар­де­ро­ба на ми­на­ло­то

но­ви ске­ле­ти. Но ако дис­ку­си­я­та на пре­хо­да бе­ше пре­се­че­на за­ра­ди ви­ру­са, то след пан­де­ми­я­та тя ще из­буи с но­ва си­ла. За всич­ки е яс­но, че ста­ри­ят кон­су­ма­тор­ски жи­вот ня­ма да се вър­не, а от цен­нос­ти­те на но­вия ще за­ви­си да­ли да ча­ка­ме след­ва­ща и то по-страш­на зап­ла­ха.

В по­ли­ти­чес­ка­та па­у­за на из­вън­ред­но­то по­ло­же­ние, и власт, и опо­зи­ция, е доб­ре да си на­пи­шат чер­но­ви­те за но­вия ико­но­ми­чес­ки план на дър­жа­ва­та. И още пре­ди ка­ран­ти­на­та да ми­не, да го пред­ста­вят на об­щес­тво­то. Ина­че, ко­га­то мел­ни­ца­та на жи­во­та се за­вър­ти, а ико­но­ми­чес­ки­те ко­ле­ла за­би­ят спи­рач­ки, об­щес­тво­то ще е в без­пъ­ти­ца, а по­ли­ти­ци­те ще ос­та­нат из­вън бор­да.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай