НГФ подкрепи 10 производители в Бургаско с 3,2 млн. лв.

НГФ подкрепи 10 производители в Бургаско с 3,2 млн. лв. | StandartNews.com

Бургас. 10 бургаски бенефициенти са получили облекчени кредити от търговски банки в размер на над 3,2 милиона лева по програмата за развитие на селските райони 2007-2013 година. Това е станало с подкрепата на Националния гаранционен фонд. Субсидираните бенефициенти са участвали общо с 12 проекта.

 

Данните бяха представени по време на семинар в Бургас за популяризиране на възможностите на гаранционната схема по ПРСР. В информационната среща участваха експерти от Националния гаранционен фонд, банкери и бенефициенти. Повечето гаранции, издадени от фонда, са по проекти, за които са ползвани кредити до 200 хиляди лева, посочиха представителите на НГФ.

 

Схемата предвижда срещу закупената техника и гаранция на фонда земеделските производители да получат облекчено финансиране от търговските банки. 90 % от проектите са по мярка 121 за модернизиране на земеделските стопанства, а 10 % са по мярка 123 - добавяне на стойност към земеделски и горски продукти. От стартирането на схемата в началото на миналата година фондът е издал гаранции на общо 215 бенефициенти като е подкрепил отпускането на кредити в размер на 92 милиона лева.

 

Информационната кампания е по проект на земеделското министерство. Тя предвижда общо 55 информационни срещи в цялата страна, на които експерти ще разясняват подробно условията на гаранционната схема по програмата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай