Сряда,

Нейков каза ще има ли хиперинфлация

От: Агенция Стандарт -
3306
Нейков каза ще има ли хиперинфлация
A
A
A

"Няма да се стигне до хиперинфлация – сутринта баничката да струва едни пари, следобед – много повече. Такава картина няма да има, но зимата ще бъде тежка, защото свикнахме да живеем при много ниска инфлация или дори дефлация. Инфлацията ще стигне около 4%, но тенденцията е, че догодина нарастването ще продължи със забавени темпове. Хората трябва да намерят начини за защита срещу инфлацията, доколкото им позволяват възможностите". Това заяви в предаването "Твоят ден" финансистът и бивш социален министър Иван Нейков.

Той разкри, че в Германия в момента има най-голямата инфлация за последните 25 години.

По темата със социалното подпомагане Нейков смята, че е необходоима система, която да показва всички помощи, които човек е получил.

"Това ще позволи да концентрираме помощта където има нужда. В служебното правителство битува усещането, че искат да дойде редовно, за да му предадат „горещ картоф“. Те трябваше да вземат решения, без да имат инструментите. Каквото могат, правят", коментира той.

Прогнозата му е, че поне с още 20 000 души ще нарасне безработицата до началото на сезонната заетост.

"От края на декември от началото на октомври имаме над 32 000 нови безработни, хубавото е, че около 195 000 са постъпили на работа", сподели той.

По думите му или пик на кризата, има и ръст на безработицата.

"Ръстът на пандемията води до затваряне на работни места. Фактор е и сезонната заетост, това допълнително нагнетява обстановката. Тенденцията е на постепенно увеличаване на броя на безработните", обясни Нейков.

Според него работейки в сивата икономиката, хората не се осигуряват и съответно не могат да получат обезщетения за безработица, тъй като няма как да се регистрират на борсата.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички