Найденов: Забогатяваме с 80 млн. от ниви

Продажбата на държавни парцели ще влее свежи пари в обращение

Найденов: Забогатяваме с 80 млн. от ниви | StandartNews.com

Добрич. Българите ще забогатеят със 70 - 80 млн. лв., ако всички 154 000 декара държавни ниви, обявени на търг, бъдат купени. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов, който откри селскостопанското изложение в Добрич.

В момента тези пари стоят "заключени" в компенсационни бонове. Собствениците им обаче имат реална възможност да получат истинска стойност срещу хартийките, след като минат търговете за държавната земя. До тях има още месец. "Законът предвижда държавата да продава земя и ние сме длъжни да го правим, както са го правили и предходните правителства", коментира Найденов.
По думите му компенсаторни бонове притежават тези собственици, на които държавата не е успяла да върне земята, и в закона, приет още през 1995 г., е разписано, че министърът организира търгове и с правилник се урежда редът за закупуване на земя от тези собственици. От началото на мандата сме го правили в по-малки количества, уточни министърът.

Той обясни, че преди два месеца е събрал директорите на областните земеделски служби и разпоредил инвентаризация на всички терени от Държавния поземлен фонд, които са свободни. "Това са 154 000 декара, за които не се събират наеми, и държавата губи", обясни Найденов и подчерта и социалния елемент на процедурата. Във времето назад тези собственици са били ощетени и сега трябва да спечелят. "Ние пускаме на търгове абсолютно всички 154 хил. декара, които не са обект на аренда или не са с тежест. Такива търгове винаги е имало. Преди обаче са били за определени хора и в малки количества, а сега ние слагаме всичко прозрачно на масата", каза министър Найденов.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай