Най-богатата жена в света! Изумителни пари

Кои марки притежава тя

Най-богатата жена в света! Изумителни пари | StandartNews.com

Само преди дни  стана ясно, че състоянието на Франсоаз Бетанкур Майерс надхвърли границата от 100 милиарда долара и тя стана първата жена в света, натрупала толкова много пари, по данни на Bloomberg Billionaires Index. През 2023 година тя е прибавила 28,6 милиарда долара към богатството си.

Тя притежава огромни дялове от някои от най-успешните световни марки.

Дядо й е основателят на L'Oreal. 

Въпреки че в началото на новата година то спадна до 96,2 милиарда долара, Бетанкур Майерс все още е най-богатата жена и 13-ият по богатство човек в света, според изчисленията на Bloomberg. Списание Forbes, което също прави класация на милиардерите, я поставя на 15-о място. Но тя е една от малкото жени и в двата списъка, предаде Вести.

Бетанкур Майерс е внучка на основателя на козметичната компания L'Oreal Йожен Шулер.

Майка ѝ, Лилиан Бетанкур, бе най-богатата жена в света до смъртта си през 2017 година, когато почина на 94-годишна възраст. Тогава тя остави на дъщеря си състояние от 40 милиарда долара - основно дялове от компанията. Тъй като Франсоаз е единствено дете, също както и Лилиан бе единствено дете на основателя на фирмата, след смъртта на майка си Франсоаз получи всички нейни акции и днес тя притежава 34,7% от дяловете на L'Oreal.

L'Oreal е основана през 1909 година, а днес френският конконцерн е най-големият производител на козметика в света, притежаващ марки като Lancome, Kiehl's, Maybelline и Garnier.

В него работят повече от 85 000 души по целия свят. През 2022 година компанията е отчела приходи от над 38 милиарда евро.

Но това не винаги е било така. Дълго време акциите бележеха застой, но от 2011 година насам те са във възходяща тенденция.

 На 19 декември 2023 цената достигна исторически връх от 460 евро за акция, което означаваше пазарна капитализация от над 240 милиарда евро. Именно това изстреля Бетанкур Майерс нагоре в класацията на най-богатите хора със състояние от над 100 милиарда долара.

Тя обаче не е най-богатият човек във Франция. Тази титла принадлежи на Бернар Арно, собственик на групата за луксозни стоки LVMH и временно най-богатият човек на планетата. По данни на Bloomberg той притежава 179 милиарда долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай