Първи град у нас ще се топли с енергия от слънцето

Избраният терен за фотоволтаичния парк е в местността Сабеславица

Първи град у нас ще се топли с енергия от слънцето | StandartNews.com

Кюстендил ще изгради фотоволтаичен парк на общински терен от около 200 декара, обяви кметът Петър Паунов, цитиран от БНР. Ще бъде обявена покана към заинтересовани инвеститори за подписване на договор.

Същевременно още преди Нова година беше обявено, че са одобрени над 20 общински сгради, на чиито покрив ще се изграждат фотоволтаични системи.

Избраният терен за фотоволтаичния парк е в местността Сабеславица в землището на село Горна Гращица - с площ 186 декара. До 22 февруари в деловодството на Общината желаещите да изграждат обекта могат да подадат документи за участие.

Кметът Паунов поясни: "Водещи ще бъдат цената на правото на строеж, срокът на изпълнение, инвестицията, разбира се, социалните придобивки, които ще бъдат за общината и гражданите. Изключително важен проект. Това е терен, който няма как да стане земеделски, камениста е почвата, това е теренът, на който щеше да се изгражда завод за изгаряне на отпадъци."

В края на миналата година кметът обяви, а Общинският съвет взе решение за стартиране на процедурата, за изграждане на завод за слънчеви панели върху терен от 50 декара в землището на близкото с. Жиленци. В бъдещото предприятие ще работят около 100 души, а първоначално в този тип производство ще бъдат обучени 150 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай