Наришкин се опасява от натиск над държави за Южен поток

Наришкин се опасява от натиск над държави за Южен поток | StandartNews.com

Москва. Председателят на долната камара на руския парламент, Държавната дума, Сергей Наришкин, отбеляза възможността за оказване на натиск от привърженици на еднополярния модел на света над други страни при реализацията на проекта „Южен поток", съобщи РИА Новости.

„При реализирането на такива крупни инфраструктурни проекти като Южен поток, възникват различни рискове и, очевидно, има, съществува риск от давление от страна на, така да се каже, от един от нашите партньори, който мисли за еднополярен модел на света и по силата на такива размишления и политически, и геополитически идеали, очевидно оказва натиск над наши партньори, с които е постигната договореност за съвместна работа по този проект, „Южен поток", заяви Наришкин в интервю за телевизия "Россия 24".

Той отбелязва, че работата по „Южен поток" върви по план. „Що се касае до Сърбия, то всички решения са съгласувани, документацията е съгласувана и има възможност да се започне полагането на тръбите още тази година. Плановете за начало на непосредствените работи по суша са за 2014 г., а през през 2016 г. по тръбите трябва да потече руски природен газ и Белград трябва да получи първите приходи от него", отбелязва Наришкин.
По отношение на българския участък от газопровода, по думите на Наришкин, цитиран от РИА Новости, там също всичко върви по план. „Има висока степен на готовност, за да започнат работите по суша", казва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай