НАП съкращава 250 проверяващи

НАП съкращава 250 проверяващи | StandartNews.com

Близо 250 свои служители освобождава от 1 май Националната агенция за приходите (НАП). Съкращенията са резултат от закриването на звената "Оперативни проверки" към териториалните дирекции, съобщиха от агенцията. Това става известно три седмици след акцията на ГДБОП срещу организираната престъпна група в дирекцията на НАП в София, занимавала се с изнудване на търговци и други корупционни практики, когато бяха арестувани 20 души, 11 от които получиха обвинения.

Акцията на ГДБОП няма нищо общо с предстоящите съкращения на 250 служители, отрекоха обаче от ръководството на НАП. Оттам подчертаха, че "по реформата на "Оперативни проверки" се работи от една година". От НАП не отрекоха, че една от причините за закриването на "Оперативни проверки" наистина е корупционният риск, тъй като структурата била децентрализирана, имало проблеми при избора на фирми за проверка и нямало ротация на служителите, някои от които правели инспекциите по свое усмотрение. Друга причина за закриването на звеното била слабата му ефективност и дублирането на работата му с тези на спецзвеното "Фискален контрол". От 1 май именно "Фискален контрол", което следи движението на рискови стоки, ще поеме изцяло дейността на "Оперативни проверки". От година и половина то също прави оперативни проверки на фирми и е издало 4 пъти повече актове. Фискален контрол" е централизирано звено, така че селекцията на фирмите за проверки вече ще се прави обективно, категорични са от НАП.

Заради новите, вече разширени функции на "Фискалния контрол" НАП обяви конкурс за попълване на звеното с нови 150 служители. На него могат да се явят и съкратените от "Оперативни проверки", обясниха от НАП. Така чисто формално служителите на агенцията ще намалеят от 1 май само със стотина души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай