Накъде отива доларът?

Търсенето на инвеститорите на щатския долар като резервна валута може значително да падне

Накъде отива доларът? | StandartNews.com

Търсенето на инвеститорите на щатския долар като резервна валута може значително да падне, ако започне втора вълна коронавирус. Това заяви основният макростратег на „Дойче банк“ за азиатския пазар Самир Гоел

Ново огнище на COVID-19 може да накара долара сериозно да отслабне спрямо повечето валути в развитите страни, включително Китай, предупреди Гоел, цитиран от руския вестник “Независимая газета“ в материал, представен без редакторска намеса от агенция Фокус.

Той отбеляза, че от март, когато коронавирусът започна активно да се разпространява по света, инвеститорите са предпочели американския долар пред валутите от страните от „групата на десетте“ (Великобритания, Франция, Германия, Италия, Япония, Белгия, Холандия, Швеция, Канада, САЩ и Швейцария) ,

Според него инвеститорите обикновено „се обръщат към щатския долар“ във времена на несигурност, отчасти поради относително доброто му положение като глобална резервна валута. Но сега ситуацията се променя.

Експертът от „Дойче Банк“ подчерта, че към този момент стратегията за излизане на САЩ от ограниченията изглежда по-лоша от другите страни.

Засега в своите финансови прогнози повечето финансови компании в света пренебрегват сценария на втората вълна. Но ако това стане, тогава ние не споделяме песимистичния възглед на „Дойче банк“ за щатския долар.

Във време на война и всякакви сътресения търсенето на доларовите и американските суверенни облигации расте. Това е реакция на "защита" в съзнанието на инвеститорите.

Американският федерален дълг достигна 26 трилиона долара и нараства с един трилион долара месечно - 12 пъти по-бързо, отколкото преди пандемията от коронавируса.

Бюджетният дефицит е над три трилиона долара. И, разбира се, гръмкото изявление на президента Тръмп, че САЩ приключват ерата на безкрайните войни, изобщо не съответства на проекта за увеличаване на бюджета на Пентагона за фискалната 2021 година.

Според информация от бизнес средите тази ситуация представлява заплаха за функционирането на американската валута като глобална валута. Според тях преди края на годината доларът го очаква хиперинфлационен шок. 

Засега обаче подобен сценарий е в рамките на предположенията.


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай