Наближава ли Apple края на възхода си?

Наближава ли Apple края на възхода си? | StandartNews.com

„Стандарт" и www.ewminteractive.com започват нова рубрика, предлагаща различен от общоприетия поглед върху финансовите пазари и връзката им с редица финансови, макроикономически, политически и социални събития по света. В предстоящите статии ще получите интересни анализи и неочаквани отговори на въпроси като „могат ли кризите да бъдат предвиждани и кой е виновен, когато те настъпят?", „какво причинява националистическите настроения в определени региони по света?" или „каква е истинската причина най-футболната страна в света да се бунтува срещу световното първенство по футбол?". А ако отговорът на всички тези въпроси се окаже един и същ? Проследете в най-новата рубрика на „Стандарт".

Всички добри новини около Apple, които излизат напоследък, биха могли да убедят много хора, че сега е най-доброто време да инвестират в компанията. В тази статия ще прочетете защо това вероятно не е вярно.

През 40-те години на ХХ век Едуард Дюи изказал хипотезата, че новите най-високи сгради обикновено биват откривани след важни пазарни върхове. 74 години по-късно тази хипотеза е добра добавка към социономическата теория. Науката Социономика, чието начало дава Робърт Пректър през 1979 година, гласи, че събитията от реалния живот не са причина за масовите социални настроения, а резултат от тях. Най-доброто средство за регистриране на социалните настроения е пазарът, който ги илюстрира чрез ценовите графики. Оптимистично настроените хора купуват, докато песимистично настроените – продават. На пазара екстремният оптимизъм причинява ценови балони. Едно от проявленията му в реалния живот е строежът на огромни сгради. Оптимизмът обаче не е вечно състояние. Когато той се изчерпа пазарът обръща надолу. Затова и рекордните сгради, започнати по негово време, биват завършвани чак когато илюзиите за безкрайно благоденствие отдавна са разбити. Ще подкрепим тази теза с няколко примера:

Сградата „Singer", висока 187 метра, е открита през 1908 г., само година след кризата от 1907 г.
„Metropolitan Life", 247 метра, открита през 1909 г. Две години след кризата от 1907 година.
„40 Wall Street", 283 метра, отваря врати в началото на Голямата депресия от 1929 година.
Сградата на Крайслер, висока 319 метра, също завършена през 1929 година.
„Empire State Building", с височина от 443 метра, е пусната в експлоатация през 1931 г., третата година на Голямата Депресия.
Световния Търговски Център, 527 метра, е открит през 1973 г., по време на стагфлацията от 70-те години на двадесети век
„Burj Khalifa", със своите рекордни 828 метра височина, е отворен през 2008 г., в разгара на Голямата рецесия от 2007-2009.

Какво общо има Apple с всичко това?

През Април 2006 година, Стийв Джобс обяви плановете за строеж на нова сграда, в която Apple да се помещава, наречена „Apple Кампус 2". С обща площ от 710 000 квадратни метра проектът лесно се вписва в дефиницията „огромна сграда". Познат още като „Космическият кораб", Кампус 2 се очаква да отвори врати около средата на 2016 година.
За да изпълни социономическия модел за нова огромна сграда открита скоро след пазарен връх, акциите на Apple, чиито цени към момента са във възходящ тренд, следва да се намират близо до точката на обръщане. Дали това е така?
В търсене на отговор на този въпрос ще направим анализ на месечната графика на акциите на Apple посредством Вълновия принцип на Елиът.

Както се вижда на графиката, от 2003 г. досега, възходът на Apple образува модел от пет вълни. Според Принципа, след всеки пет вълни следват три вълни в обратната посока – А, В и С. С други думи, вероятно е акциите на Apple да поемат надолу, приключвайки растеж, продължил повече от десетилетие.

Да обобщим: най-голямата компания в света, чиито акции скоро преминаха границата от 100 долара, известира в огромна нова сграда. Ще се повтори ли социономическият модел?

През тази седмица Apple представиха новия iPhone 6. Изниква въпросът „това не е ли причина акциите да растат още?". Мнозина биха отговорили положително. Ние обаче смятаме, че пазарът има свои собствени закони, които не се влияят от събития като оповестяване на доклади за приходите или пускане на нови продукти. В търсенето на насоки за бъдещото развитие ние се фокусираме върху това, което пазарът сам ни показва. Както графиката демонстрира, дългосрочните изгледи не са добри. Затова, ако харесвате новия телефон на Apple, отидете и си го купете. Но не е разумно да купувате акции на Apple, само защото харесвате новия им телефон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай