Мъжете повече се хвърлят на големите намаления

Компютрите, телевизорите и домакинските електроуреди отново са най-търсените стоки

Мъжете повече се хвърлят  на големите намаления | StandartNews.com

Мъжете са по-активни потребители на Черния петък, като са с 6% повече от дамите. Все пак тенденцията е броят на жените да се повишава – тази година делът им нараства с 2% спрямо 2019 г. Данните са на УниКредит Кънсюмър Файненсинг. Според статистиката на дружеството за потребителско кредитиране, повечето клиенти, закупили стока с финансиране, са на възраст 29 – 36 години, като делът им расте с над 3% спрямо данните от миналата година. Броят на потребителите над 58 години, ползвали финансиране, отчита спад спрямо 2019 г.

И в потребителското кредитиране, както и в стоковото, се наблюдава спад в заявките в отчетния период спрямо данните от предходната година. Причината за това е в общото свиване на потреблението в настоящия период. Макар и с леко намален обем спрямо периода на Черния петък от миналата година, цялостно онлайн заявките за потребителски кредит заемат все по-голям дял от общите.

Компютрите, телевизорите и домакинските електроуреди отново са най-търсените стоки на Черния петък. Общият дял на тези три продукта от всички продажби при големите намаления е 56%. Веднага след тях се нареждат мобилните телефони, следвани от климатичната и отоплителна техника.

Според статистика от миналата година, 56% от заявките в деня на Черния петък са онлайн, докато тази година данните сочат лек спад – точно половината от клиентите, които са избрали да направят покупка със стоков кредит по време на специалните намаления, са кандидатствали онлайн. Тази интересна тенденция в клиентското поведение може да бъде тълкувана с желанието на клиентите да разнообразят ежедневието си с разходка до любимите магазини. Според проучването спадът на онлайн заявките в деня на Черния петък е напълно компенсиран от общо покачване на броя на онлайн заявките през уикенда на Черния петък спрямо данните от 2019 г.

Очакванията са по време на коледните празници пазаруването отново да отбележи ръст, като фокусът на клиентите се запази в сферата на електрониката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай