Мярката 60/40 - до края на годината

Това е окончателното решение

Мярката 60/40 - до края на годината | StandartNews.com

Националният съвет за тристранно сътрудничество реши да удължи срока за прилагане на мярката 60/40 от 1 октомври до 31 декември 2020 г .

На извънредното онлайн заседание се реши още да се прилагат облекчените условия, определени за сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“, и в сектор „Друг пътнически сухопътен транспорт, некласифициран другаде“ или така нареченият „Случаен превоз“.

Очаква се ефектът от удължаване на мярката в помощ на работодателите, чрез която държавата поема част от заплатите на служителите, да се отрази в запазването на около 200 хиляди работни места.

Работодателите ще изплащат на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер, не по-малък от размера на осигурителния доход за август 2020 г. Чрез удължаването на мярката има прецизиране на начина за определяне на средствата за запазване на заетостта на работниците и служителите чрез изчисляване на среднодневен осигурителен доход.

Необходимите финансовите средства за реализиране на тези промени са в размер на около 750 млн. лв., а те ще бъдат осигурени от фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване.

Промените влизат в сила от 1 октомври 2020 г., като средствата за запазване на заетостта ще се изплащат след съответната нотификация от Европейската комисия. Социалните партньори единодушно подкрепят проекта на постановление, съобщиха още от МС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай