МВФ стресна Европа, каква е опасността

Европа е уязвима, предупреди Пиер-Оливие Гуринчас

МВФ стресна Европа, каква е опасността | StandartNews.com

След фалита на няколко регионални американски банки през последните месеци Европа също е "уязвима", макар че банките й изглеждат "стабилни", заяви главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ), цитирана от Франс прес и БТА.

"Европа е уязвима, тъй като банковият съюз не е финализиран", заяви в Париж на среща, организирана от Асоциацията на икономическите и финансови журналисти, Пиер-Оливие Гуринчас.

"Все още нямаме депозитен съюз. Това означава, че Франция носи отговорност за собствените си банки, както и Германия за своите банки, ако има сътресения по отношение на гарантирането на депозитите", отбеляза Гуриншас.

"Имаме право да си задаваме въпроси за способността на европейските страни да поемат отговорност за собствените си банки при наличие на сътресения в сектора", както направиха американските власти след фалита на "Силикон вели банк" (Silicon Valley Bank) , "Сигничър банк" (Signature bank) и "Фърст рипъблик" (First Republic).

Финансовите маржове на европейските страни, за да се притекат на помощ на неплатежоспособни банки, са ограничени след значителните държавни разходи във връзка с пандемията от КОВИД-19.

МВФ е "леко обезпокоен от тази банкова нестабилност, тъй като, ако инвеститорите започнат да нервничат по отношение на финансовите институции, винаги има възможност от по-резки действия на пазара, които не са добре контролирани", заяви главният икономист на МВФ.

Европейските банки обаче разполагат с "по-големи капиталови резерви" от американските финансови институции и те подлежат на доста по-строги стресови тестове, отколкото в САЩ, подчерта успокоително той.

"В еврозоната няма нито една голяма банка, която да е в затруднено положение" с изключение на "Креди сюис" (Credit Suisse), но тя "от дълго време изпитва трудности", каза Гуринчас.

Европа има "по-стабилни банки, но по-малко инструменти в сравнение със САЩ, за да отговори на евентуални затруднения", заключава Гуринчас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай