МВФ пита какво ще прави Европа без руски газ през зимата

Европа трябва да направи повече за подобряване на енергийната си сигурност

МВФ пита какво ще прави Европа без руски газ през зимата | StandartNews.com

 

Руската инвазия в Украйна поставя сериозни икономически предизвикателства пред европейските страни, които трябва задължително да гарантират енергийната си сигурност и същевременно да управляват тежка бежанска криза, породена от войната, посочи Международният валутен фонд (МВФ) в своя доклад за региона, публикуван днес и цитиран от Франс прес.

Офанзивата, стартирана преди два месеца от Русия, сви прогнозата за растежа на Европа до 1,6% тази година срещу 3,8%, прогнозирани през януари.

Преди всичко войната ни напомня, че Европа трябва да направи повече за подобряване на енергийната си сигурност, по-специално чрез развитие на възобновяеми източници и подобряване на енергийната ефективност, обобщи в блог Алфред Камер, директор на МВФ, отговарящ за Европа.

Икономистите на фонда препоръчват на страните да се подготвят отсега за предстоящия зимен сезон, както чрез диверсификация на доставките на газ и чрез попълване на запасите от газ, така и чрез разработване на алтернативни енергийни източници.

"Някои държави вече започнаха да прилагат мерки за енергийна сигурност, включително търсене на алтернативни доставчици (България, Германия, Италия) и забавяне на излизането на ядрени и въглищни електроцентрали (Белгия, Италия)“, отбелязва МВФ.

Но фондът призовава за разширяване на мерките за развитието на възобновяемите енергийни източници и подобряване на енергийната ефективност като част от прехода към зелена енергия.

Икономистите на МВФ обаче признават, че намаляването на вноса на руски газ носи риск от "сериозни последици за дейността през втората половина на 2022 г. и първата половина на 2023 г.", тъй като Европа вероятно ще намери алтернативни решения, компенсиращи само 60 до 70% от руски внос.

Другият основен въпрос на тази война е "управлението на бежанската криза, чиито последици все още са несигурни", отбелязва институцията, която проведе пролетните си срещи тази седмица.

След като войната приключи, европейските държави трябва да работят колективно за възстановяване на Украйна, за да насърчат бежанците да се завърнат в страната си и по този начин да избегнат дългосрочно бреме върху бюджетите на страните, които ги приемат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай