Сряда,

Мъртви витрини стават зони за забавления

От: Стандарт -
Мъртви витрини стават зони за забавления
A
A
A

Търговските улици във Великобритания се опразват с най-бързия темп в историята."Те преживяват бавна смърт от години и тази криза просто я ускорява", казва Грациано Орикале, оперативен директор в компанията за частни капиталови инвестиции Oakley Capital, пише Financial Times. При липса на търсене на празните площи собствениците на имоти обмислят промяна на предназначението.

Едно от решенията за призрачните градски центрове са там да се настанят компании, предлагащи преживявания, които разчитат на търсенето на социални дейности след края на пандемията.Например, бившият магазин на Debenhams в Уондсуърт с площ от малко над 7400 кв. м беше нает от компания за скачане на батут. В обекта ще има зона за картинг, боулинг, басейн, дартс и голф. Други компании за забавления също наемат опразнени от универсални магазини обекти на Oxford Street в Лондон, много от които може да се превърнат в места със смесени функции - с търговски площи, повече бизнеси в областта на забавленията и офиси на горните етажи.

Друга възможност е мъртвите магазини и ресторанти да се преродят в апартаменти. Правителството обмисля да смекчи правилата за превръщане на бизнес имоти в жилищни сгради - противоречив ход, който според противниците му може да "замърси" търговските улици с нискокачествени жилища. Някои смятат, че празните търговски улици трябва да бъдат изцяло преосмислени. В Стоктън на Тийс в Североизточна Англия местните власти проучват планове за сриване на големия търговски център, който доминира на търговската улица, с идеята да го заменят с крайречен парк.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички