Москва си прибира газовите вересии

Москва си прибира газовите вересии | StandartNews.com

Политиката на Кремъл е за прекъсване на отношенията с всички стари партньори

"Овергаз" става изцяло българска компания, нов акционер ще изкупи дела на "Газпром"

Чисто руска се оказа причината, породила казуса "Овергаз", който свали с 3-4 градуса температурата в няколко хиляди жилища навръх Нова година и остави почти без почивка както шефовете на най-големите държавни енергийни компании,

така и десетки журналисти

у нас. Защото, въпреки спешната намеса на държавата и бързата реакция на "Булгаргаз", по данни на потърпевши, е имало лек спад на налягането на природния газ на жилища дори и в столичните квартали Бояна, Симеоново и пр.
Нито някакви огромни задължения, нито кой знае какви конспиративни сценарии са довели до спирането на природния газ от "Газпром експорт" за "Овергаз" от Нова година. Всъщност причината е далеч по-проста и извън пределите на България, обясни бивш високопоставен държавен служител, работещ дълги години в сферата на енергийните ни връзки с Русия. Просто политиката на Кремъл е разчистване на бизнеса на руските държавни компании, което означава прекъсване на взаимоотношенията с всички стари партньори, поставени в тази позиция още по времето на предишния властелин на Кремъл, посочи експертът. А Сашо Дончев е именно от старите партньори, с които "Газпром", следвайки новата политика, трябва да прекрати бизнеса си, обясни той.

Привеждайки в действие тази политика, разводът с "Газпром" отдавна е в ход, както потвърди преди няколко дни и самият зам.-изпълнителен директор на "Овергаз" Светослав Иванов. Според него изтеглянето на "Газпром" е започнало още през 2014 г., а на 2 декември 2015 г. е била подписана и т.нар. пътна карта за излизането на руските акционери "Газпром" и "Газпром експорт", които държат съответно 0.49% и 49.51% от капитала на българо-руския холдинг. Тази информация точно съвпада с промяната в ръководството на ООО "Газпром експорт" - генерален директор на руската компания именно през 2014 г. стана Елена Бурмистрова. Според Иванов причината за изтеглянето им била новата стратегия на "Газпром" вече да продава само на едро, а не да стига до крайния клиент.

Според друг дългогодишен експерт от родния газов бизнес, истината е малко по-различна. Според него споразумението за изтеглянето на "Газпром" от търговията с газ на ниско налягане в България било постигнато още преди 15 ноември 2012 г., когато беше подписан договорът между "Газпром експорт" и "Булгаргаз" за доставка до 2.9 млрд. куб. м газ за България до 31 декември 2022 година. Всъщност това споразумение за изтегляне е било и основното условие от наша страна за подписването на новия 10-годишен договор за доставки на газ за България, смята експертът. Идеята е дяловете на "Газпром" и "Газпром експорт" в "Овергаз" да бъдат изкупени от българска фирма, която да стане партньор на Сашо Дончев. Така всички приходи от продажбата на синьото гориво на дребно ще остават у нас. Възможно е това условие наистина да е съвпаднало и с интересите на "Газпром" да се изтегли от продажбите на газ на дребно.
Сега остава да изчакаме няколко месеца, за да видим наистина кой ще замести "Газпром" в капитала на "Овергаз". Според информирани, Сашо Дончев и колегите му няма да могат да осигурят необходимия кредит, за да изплатят половината от активите на компанията на "Газпром".

2.3 на сто битов пазар след 23 години работа

Само 2.3% от общото потребление на газ у нас консумират битовите потребители на "Овергаз" след цели 23 години работа на пазара ниско налягане. И това - въпреки инвестираните над 320 млн. лв. за изграждането на над 2200 км газоразпределителни мрежи, които докарват синьото гориво до 250 хил. жилища. Напук на това, реално най-екологичното гориво ползват едва 56 хил. български семейства. Заедно с около 3-те хиляди стопански абонати, делът на "Овергаз" от газовия пазар е под 10 на сто.

Защо?

Основните причини за това са високите инвестиции за газифицирането на жилищата, още по-високите цени на природния газ за крайните битови потребители и не на последно място - необяснимия страх на българина от газа.
И какво се получаваше на практика?

"Газпром експорт" продава по-евтин газ на дружеството, в което държи 50% от капитала, а то пласира на българския пазар около и под 300 млн. куб. м. И то при договор, който гарантира доставка до 400 млн. кубика годишно. Така дори и с 10% да е по-евтин газът за "Овергаз" спрямо този, който "Газпром експорт" продава на "Булгаргаз", на практика от тази разлика "Газпром" само при досегашните цени губеше по около и над 1.5 млн. лева годишно!
На фона на това, според информирани, цената на разпределителните мрежи у нас се оказва необяснимо висока, от което руските партньори също не са били много доволни. Е, истина е, че Сашо Дончев беше един от най-големите меценати у нас, който поддържа училище, трупата на Нешка Робева, а също инвестира и в още в куп общественополезни инициативи. Но всичко на този свят си има начало и край.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай