Младежи от Киргизстан сервират на Слънчака

Чакаме над 8 млн. туристи по морето

Младежи от Киргизстан сервират на Слънчака | StandartNews.com

Тийнейджъри спасяват сезона за 800 лева

Летният сезон започна, а с него надеждите за привличане на все повече туристи и възобновяване на нивата, достигнали през 2019 г. се увеличават. Според туроператорите през настоящата година, в която няма мерки за социално дистанциране и сертификати, се очаква възходяща тенденция на туристопотока. През май месец страната ни регистрира ръст от 18% на туристите, а тенденцията през отминаващия юни е сходна. Погледите обаче са насочени към юли и август, когато ще бъде пикът на плажуващите.

В комплексите "Албена", "Св. св. Константин и Елена", "Златни пясъци" и "Слънчев бряг" има предимно чужденци, а сънародниците ни предпочитат останалите градове по Черноморието. Това лято очакваме около 3,2 милиона чужденци и 5,1 милиона българи. Дали обаче надеждите ще се сбъднат предстои да видим.

Работните места по Черноморието също се превръщат във водещ фактор за успешното реализиране на сезона.

"От моя гледна точка тази година е много ключова, защото ако ние имаме недоволни туристи сега от обслужването, това значи, че те догодина няма да се върнат и няма да дадат добри референции за дестинацията. Ценово България вече се позиционира в съвсем друга категория", посочва Даниела Стоева, заместник-председател на АБТТА и туроператор.

Хотелиерът Веселин Налбантов е решил въпроса със своя персонал, като е наел младежи от Киргизстан, които да обслужват туристите в хотела му. "Те ще дойдат с визи за шест месеца", каза той пред NovaNews. "Масово младите хора бягат. Недалновидната политика от министерствата на туризма и образованието оказва въздействие. Ние обучаваме кадри, които не остават и ден в България. Не са никак ниски заплатите. На всички позиции има липса на кадри", заяви Налбантов.

Шестнайсетгодишните са съгласни да работят като сервитьори и то срещу 800 лева заплата месечно. Интересът на тийнейджърите към работа се увеличава всяка година, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред "Телеграф".

Данни на Главна инспекция по труда за петте месеца на тази година показват, че са били издадени 2545 броя разрешения за работа, от които 2466 са за лица от 16 до 18 години, които имат право да се трудят без съгласие на родител.

Дадените през миналата година разрешения са 11 933 бр. за работа на непълнолетни лица. При проверките на инспекторите през изминалите години най-често нарушенията, свързани с наемането на деца на работа, са за неспазване на изискването за полагаем годишен отпуск, който за лицата между 16 и 18 години е 26 дни.

"Много от тийнейджърите намират работа в заведенията в големите градове, където персоналът е отпуска или отива да изкарва пари на морето", посочва Ричард Алибегов пред Телеграф. Специални изисквания към подрастващите няма, тъй като опитът при тях се придобива по време на ваканциите. Голяма част от децата владеят английски език като майчин.

Иначе сънародниците ни, които предпочитат Гърция никак не са много на фона на онези, които остават верни на родното море.

В Гърция почивали около 600 000 души, а в Турция - по-малко. Статистиката сочи, че всички българи, които ходят в Гърция, посещават по 2-3 пъти и места в България. Има около 24 милиона пътувания на българи в България и 7 милиона - в чужбина. Активно пътуващи са над 3 милиона българи и те пътуват средно по около шест пъти в годината.

По-добър летен сезон в страната очакват и туроператорите в сравнение с миналата годината. Десет процента увеличение на туристите е съвсем реалистично, заяви председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Димитрина Горанова пред БТА.

По думите й основната цел е да се регистрира ръст спрямо 2019 г. "Миналия сезон цяла пролет, когато традиционно са ранните записвания, никой не знаеше какво ще се случва - дали пътуванията ще бъдат позволени, дали границите ще бъдат отворени заради влиянието на Омикрон. Границите образно казано се отвориха и потребителите започнаха активно да планират своите почивки и пътувания едва средата на май 2022 година, което беше доста късно за реализиране на успешен сезон. След това междувременно дойде и войната в Украйна, която също забави записванията и ръста. Със сигурност тази година очакваме по-силен сезон", добави Горанова.

Тя обясни още, че спадът на туристи от Германия се дължи на това, че са се преориентирали към други конкурентни дестинации като Гърция, Хърватия, Испания, Франция. "Много лошо влияние имаше миналата година войната в Украйна. Западноевропейците като цяло гледаха с резерви към България като дестинация от гледна точка на сигурност. От друга страна в Западна Европа също влияе инфлацията и прииждащите икономическа криза, защото те са по-внимателни по отношение на харчене и намаляват въобще бюджетите си за почивка", посочи председателят на АБТТА. Относно притесненията на туристите от замърсяване на Южното Черноморие след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка", Горанова посочи, че това са спекулациите в медиите. "Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти миналата седмица проведе редица разговори с всички компетентни институции, които наблюдават акваторията на България. Всички бяха категорични, че няма никакъв риск от замърсяване. Правят се всеки всяка седмица изследвания на водата от гледна точка на показателите за замърсяване. Публикува се актуална информация и на нас в момента основната ни цел е да спрем спекулацията и евентуални притеснения, защото те са крайно безпочвени", каза Горанова и добави, че няма отменени резервации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай