Министър сюрпризира с размера на парите за иновации. Разчетът

Финанси за иновации има, каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев

Министър сюрпризира с размера на парите за иновации. Разчетът | StandartNews.com

Финанси за иновации има, каза служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев по време на откриването на Robotics Strategy Forum 2022, който се провежда в София Тех парк днес и утре. Той увери, че въпреки че България се намира в условията на служебен кабинет, държавата продължава да работи и да подкрепя малкия и среден бизнес, както и микропредприятията, тъй като те са гръбнак на българската икономика.

Служебният министър уточни, че по линия на Министерството на иновациите и растежа (МИР) има много значителен ресурс. Министър Пулев посочи, че има 280 млн. лева, които са предвидени във Фонда на фондовете. Българска банка за развие пък предоставя 64 млн. лева чрез Фонд за рискови инвестиции.

"Планът за възстановяване и развитие работи", изтъкна министърът. Има първата отворена процедура за технологична модернизация по линия на МИР. Само по плана за възстановяване и устойчивост до края на тази година ще се "канализира" общ ресурс от 600 млн. лева под формата на четири процедури. Три от тях са релевантни за малки и средни предприятия, които се занимават с научна дейност. 400 млн. лева от тези 600 млн. по плана са насочени към компании в тази сфера.

"Работим на пълни обороти да успеем да канализираме един сериозен ресурс вече по структурните фондове", заяви още Александър Пулев. От 1 януари 2023 г. ще заработи една програма, която също е релевантна за научно-изследователската дейност. В нея има ресурс от 2 млрд. лева. Програмата се казва "Научни изследвания, иновации и дигитална трансформация". Тя ще бъде входирана в Брюксел за одобрение на 23 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай