МИЕ вдигна цените на въглищата

МИЕ вдигна цените на въглищата | StandartNews.com

София. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев утвърди промяна на продажната цена на добиваните в „Мини Марица-изток" ЕАД лигнитни въглища, предназначени за производство на електроенергия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Считано от 1 септември 2013 г. цената на въглищата ще бъде 75.00 лв. за тон условно гориво (ТУГ). До сега цената на добиваните в „Мини Марица-изток" ЕАД въглища бе 71,50 лв/ТУГ. Новата цена, както и увеличеното производство на централите в Маришкия басейн, ще доведат до повишаване приходите на „Мини Марица-изток" ЕАД от цена и произведена продукция, което ще благоприятства за промяна тенденцията на развитие на дружеството в посока стабилизиране. Увеличението на цената на въглищата ще осигури доброто функциониране на „Мини Марица-изток" ЕАД, запазване на работните места и нормалното изплащане на трудовите възнаграждения на работници и служители, както и реализиране на инвестиционната програма на дружеството. Цената на въглищата, добивани в „Мини Марица-изток" ЕАД, не е повишавана през последните години.

Новото увеличение няма да се отрази върху цената на електрическата енергия.

Увеличението на цената на въглищата, добивани в „Мини Марица-изток" ЕАД, е съобразено и с техническите, икономическите, финансови и социално-икономически фактори, свързани с производството на лигнитни въглища, както и компонентите за определяне на продажната им цена.

"Увеличението на цената на въглищата, което ще влезе в сила от 1 септември, не е достатъчно и не е това, което всички очаквахме. То е обаче стъпка в правилната посока", заяви Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите – КНСБ. Според Вълчев с това решение на министъра за увеличение на цената на въглищата дори не се възстановява старата цена, която е била намалена през 2009 година, като тогава тя е била малко над 75 лева. „Това увеличение на цената на въглищата, което ще влезе в сила от 1 септември, не е достатъчно и не е това, което всички очаквахме. Реалната цена на въглищата е много по-висока", отбеляза синдикалистът.

Той посочи, че усилията са поетапно и на периоди да се увеличава цената на въглищата, за да може в края на 2014 година тя достигне пазарната си стойност. „Според изчисленията на специалисти в момента реалната пазарна цена на въглищата е 104 лева", подчерта Валентин Вълчев и добави, че се надява преговорите с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев да продължат. „Това, което е натрупвано с годините, няма как да бъде премахнато наведнъж. При увеличението на цената на въглищата разликата в цената трябва да бъде поета от всички по веригата, като крайният потребител – гражданите и индустрията - не бива да го усетят", коментира още Вълчев. 

„В Югозападна България в Софийския минен басейн съкращенията на миньори са факт", предупреди синдикалистът. На въпрос дали миньорите остават в стачна готовност Валентин Вълчев заяви: „Естествено, че са в стачна готовност. Искаме да видим всички резултати и се надяваме на среща с министъра още през септември".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай