Мениджърите уплашени. Средата за бизнес се влошава

Статистика на НСИ за юни 2021

Мениджърите уплашени. Средата за бизнес се влошава | StandartNews.com

Десетина дни преди изборите, мениджърите на фирмите са уплашени за нестабилност на средата и песимистични очаквания за промишлеността и строителството.

Лятото дава оптимизъм само за търговците на дребно и работещите в сферата на услугите.

Общият показател на бизнес климата намалява с 4 пункта в сравнение с предходния месец, като понижение на показателя е регистрирано в промишлеността и строителството, съобщи Националният статистически институт.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ спада с 8.4 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

Показателят „бизнес климат в строителството“ се понижава с 6.5 пункта, което се дължи на по-резервираните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията.

Бизнес климатът в търговията на дребно запазва приблизително нивото си от май.

Прогнозите на търговците на дребно за развитието на бизнеса през следващите шест месеца са неблагоприятни, като и очакванията им относно обема на продажбите през следващите три месеца са резервирани.

Бизнес климатът в сектора на услугите нараства с 2.7 пункта, което се дължи на позитивните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай