Маню Моравенов поема фондовата борса

Дългогодишният шеф Такев се оттегля

Маню Моравенов поема фондовата борса | StandartNews.com

д-р Маню Моравенов е новият изпълнителен директор на Българска Фондова борса, това стана ясно след извънредно общо събрание на акционерите. Той трябва да бъде одобрен от Комисията за финансов надзор и вписан в Търговския регистър.
Иван Такев напуска институцията след 18-годишна кариера по свое желание, за да смени попрището. Той влезе в ръководството на БФБ след напускането на дриймтима от 90-те години на миналия век - Бистра Илкова и Виктор Папазов, а преди 11 години се издигна до поста изпълнителен директор.
Сред постиженията му са внедряването на електронната система за търговия на Deutsche Börse - Xetra и преминаването през тази година към нейното най-ново технологично поколение - Т7, създаването на специализираната платформа за оповестяване на регулирана информация - X3 News, както и при придобиването на Българска независима енергийна борса.
Наследникът му е бил повече от 7 г. в неговия екипа, но сега се връща начело на борсата след като се занимаваше с последно време с научна и преподавателска работа.
Моравенов е добре познат в бранша, има над 20 годишен стаж в капиталовите пазари, недвижимите имоти и инвестициите. Бил е експерт в Комисията по ценни книжа и фондове борси, чийто наследник сега е Комисията за финансов надзор. За кратко оглавяваше и фонда за имоти "Феърплей пропъртис" АДСИЦ.
Известен е като съавтор на Националния кодекс за корпоративно управление.
Промяната в управлението на борсата, независимо че е лансирана като личен мотив на Такев, е провокирана и от необходимостта от освежаване на идеите и търговията. Факт е, че последните месеци е налице вяла активност от страна на инвеститорите.
Според предварителните данни в отчета за полугодието, с над 45 процента е спадът в оборота на борсата  - до 150.6 млн. лв.. Броят на сключените сделки е намалял със 17% до близо 24 хиляди. С 16 на сто е свита и пазарната капитализация.
Въпреки това финансовият резултатът за борсата като публично дружество е положителен (1,5 милиона лева печалба за полугодието), но най-вече заради по-високите такси. За полугодието борсата отчита 2.6 млн. лв. приходи и нетна печалба 1.5 млн. лв.
С новото назначение се очакват и допълнително стимули за инвеститорите.
"Борсата трябва да се превърне не само във висококачествен и рентабилен, саморегулиращ се пазар на финансови инструменти, но също така да добави стойност към процеса на набиране на капитал и управление на активи в България и региона", казва Моравенов.
Очаква се той да стимулира и на по-гъвкави механизми за финансиране, предвид факта, че през последните години е ангажиран активно в управлението на кредитния портфейл и кредитоспособността на компаниите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай