Манолев: БГ износът ще надхвърли 57 млрд

Японската организация за външна търговия разширява присъствието си у нас

Манолев: БГ износът ще надхвърли 57 млрд | StandartNews.com

Очакваме българският износ през 2019 г. да надхвърли 57 млрд. лв. Тази прогноза направи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев при откриването на българо-японски бизнес форум. В събитието участваха посланикът на Япония у нас Н.Пр. Масато Ватанбе, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Георги Стоев и др. За участие във форума пристигна и японска бизнес делегация ръководена от Сатоши Абе, генерален директор на представителството на Японската организация за външна търговия във Виена.

„Днешното събитие е още една възможност да представим потенциала за инвестиции в България и да задълбочим контактите между нашите две страни“, подчерта Александър Манолев. По думите му в последната година има сериозна активизация в двустранните ни икономически отношения. Участниците в срещата оцениха като много успешен бизнес форума, който се проведе в България през  юни миналата година. В него участваха над 30 японски компании.

"Организирането на ново бизнес събитие в кратък период показва, че има сериозен потенциал в икономическата сфера между нашите две страни и че България е атрактивна дестинация за инвестиции", посочи Александър Манолев. Той акцентира на икономическите резултати, които България постига – ръст на БВП над средния за Европейския съюз, увеличение на експорта ни и сериозен интерес за навлизане на нови инвестиции. “Тези тенденции в българската икономика дават основание за оптимизъм, но ние трябва да положим всички усилия за гарантиране на стабилността и адаптиране към предизвикателствата от новата индустриална революция, пред която сме изправени“, подчерта икономическият заместник-министър.

Акцент в изказването му бяха и някои от най-добре развиващите се сектори на българската икономика като информационни и комуникационни технологии, автомобилостроене и машиностроене, хранителна промишленост и др. „Вярвам, че имаме голям потенциал не само за стартиране на повече общи проекти между българския и японския бизнес, но и за по-осезаемо присъствие на наши стоки на вашия пазар“, каза още Александър Манолев.

Организирането и провеждането на събитието бе по инициатива на зам.-министър Манолев и посланик Ватанбе и бе обсъдено на работна среща между двамата през месец декември 2018 г. Тогава не се договориха да наситят 2019 г. със съвместни събития в икономическата сфера и да си партнират за провеждането на още няколко ключови форума. Тези действия са в изпълнение на подписания между тях екшън план за активизиране на икономическите контакти между двете страни в средата на 2018 г.

Зам.-министър Манолев проведе и двустранна среща със Сатоши Абе, генерален директор на представителството на Японската организация за външна търговия във Виена. Двамата се договориха за съвместно организиране на поне още един бизнес форум до края на годината и координирани усилия за повече съвместни проекти между бизнеса от двете страни. По време на срещата стана ясно, че Японската организация за външна търговия планира разширяване на присъствието си в нашата страна. Отбелязано бе, че редица компании от азиатската държава вече развиват успешен бизнес в България, а организацията ги подпомага за разширяване на тяхната дейност и повишаване на експорта им за Европейския съюз. „Много специална бе 2018 г. – за първи път японски премиер посети България, а ние посрещнахме българският вицепреиер Томислав Дончев в страната ни. Настоящата 2019 г. също е специална – отбелязваме Тройна годишнина в нашите двустранни отношения. Затова считам, че няма по-добър момент за активизиране на икономическите ни връзки и това трябва да бъде наша обща цел“, подчерта Сатоши Абе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай