Махат глобите за клевети срещу банка

Махат глобите за клевети срещу банка | StandartNews.com

Вноските във фонда за гарантиране на влоговете ще зависят от риска

БНБ няма да налага глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто й име и доверието към нея. Това предвиждат промени в Закона за кредитните институции, които бяха приети от Управителния съвет на БНБ и ще бъдат изпратени на министъра на финансите Владислав Горанов. БНБ предлага да отпадне членът от закона, който предвижда парична санкция до 150 хил. лв. и чието приложение е "в противоречие с мандата на централната банка и основните принципи за упражняване на ефективен банков надзор", се казва в съобщение на БНБ.
Управителният съвет на БНБ прие и нова наредба за изчисляване на вноските на банките за Фонда на гарантиране на влоговете. Размерът на вноските вече няма да се изчислява еднакво за всички трезори, а ще зависи от степента на риска. Наредбата влиза в сила след публикуването й в Държавен вестник.

На заседанието е решено и да се промени нормативната база в посока изпълнение на плана за реформиране и развитие на банковия надзор, с което се увеличават неговите правомощия във връзка със: 1) смяна на специализираното одиторско предприятие на банка; и 2) освобождаване на лица от висшия ръководен персонал на банка, освен членове на управителния съвет, съвета на директорите или на надзорния й съвет, съобщават още от БНБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай