MAG предлага най-висока инвестиция за летище София

Повече от 1 милиард евро планирани инвестиции са предвидили от британско-китайския консорциум

MAG предлага най-висока инвестиция за летище София | StandartNews.com

Manchester Airports Group (MAG) е обявен за кандидата, предложил най-висока по размер капиталова инвестиция в офертата си за летище София, най-големият инфраструктурен концесионен проект в България за последните години, след публичното отваряне на офертите в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Повече от 1 милиард евро планирани инвестиции, от които 460 милиона евро ще бъдат инвестирани още през първите 10 години, са част от амбициозния план на компанията да изгради уникален, глобален хъб за България и Балканите.

Интересът на MAG доказва, че консорциумът вижда България като държава с отлични икономически показатели, стабилна политическа система, която очаква да влезе в Шенген и ERM 2 още тази година, кръстопът между Изтока и Запада. Интересът на международния инвеститор е сериозен и дългосрочен. Като концесионер компанията би искала да се развива и разраства заедно с държавата и местния бизнес. С подобна сериозна и ключова инвестиция компанията вярва, че подпомага благосъстоянието и развитието не само на държавата, но и на отделните граждани и местния бизнес.

“Планът ни за летище София е впечатляващ и уникален. Искаме да създадем единствен по рода си нов терминал, който да бъде гордостта на България. Архитектурният дизайн е вдъхновен от пейзажа и историческото наследство на България и отразява най-доброто от страната”, сподели Андрю Харисън, Главен изпълнителен директор на MAG Летищни услуги.

Партньорството MAG/BCEG ще съвмести водещия за пазара строителен опит на BCEG, които в момента изграждат най-голямото летище в света – Международното летище Пекин Даксинг. Офертата на компанията включва използването на български доставчици и работници за трансформацията на летище София, като в същото време прилага международно признат опит, създавайки добавена икономическа стойност за местната и национална икономика.

Компанията се Стреми да се фокусира върху цялостните ползи, които партньорството между MAG и BCEG ще донесе за летище София и България като цяло – нещо, което ще бъде ключов елемент от бъдещите решения.

Андрю Харисън, Главен изпълнителен директор на MAG Летищни услуги, каза:

“Днес е важен момент за концесионната процедура, а нашето предложение за капиталови инвестиции от 1 милиард евро демонстрира ангажимента ни да инвестираме в България, икономиката на страната и хората тук. Като компания ние сме доказали, че успешно управляваните летища водят до икономически растеж и просперитет за града, региона и страната. И ние се ангажираме да предоставим тези полза за България.“

“Като кандидатът, който предложи най-високата по размер капиталова инвестиция, ние поемаме ангажимент към София и летището, който е повече от финансово задължение. Става дума за предоставяне на възможност за икономически растеж за България чрез свързването на бизнеса и хората със света и създаване на първо и трайно впечатление за тази прекрасна страна.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай