МААЕ: Ядрената енергетика е без алтернатива

Нито ВЕИ, нито шистовият газ ще успеят да изтласкат атомните централи от световния енергиен баланс, заяви Юкиа Амано на „Атомекспо 2013"

МААЕ: Ядрената енергетика е без алтернатива | StandartNews.com

Санкт Петербург. Северната столица на Русия Санкт Петербург е домакин на среща на ниво министри на страните-членки на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Петият международен форум "Атомекспо 2013" се откри в навечерието на конференция "Атомната енергия през ХХІ век", организирана съвместно от руското правителство и МААЕ и с подкрепата на държавната корпорация "Росатом". В рамките на "Атомекспо 2013" се провежда и Международен промишлен форум "Атомната енергия през ХХІ век: отговорно партньорство за устойчиво развитие". В пленарната дискусия взеха участие заместник-генералният директор на "Росатом" Кирил Комаров, заместник-генералният директор на МААЕ Александър Бичков, заместник-генералният директор на Департамента за енергетика на Европейската комисия Петер Фарос, вицепрезидентът на "Уорли Парсънс" Джурица Танкосич, президентът на "Арева" Люк Урсел и др. На форума по традиция има и изложба, представляващи постиженията на световните лидери в ядрената индустрия в различните сектори - от бизнес до производство и наука. Във форума участват над 1000 делегати от Австрия, Германия, Унгария, Китай, САЩ, Чехия, Франция, Япония и Русия. В рамките на изложбата са представени над 100 компании от ядрения отрасъл. По-рано подобни големи форуми е имало в Париж през 2005 г. и Пекин през 2009 г. На тазгодишния форум участват 83 страни, регистрирани са 584 участници, от тях 60 са министри и високопоставени чиновници.


Переспективи пред развитието на ядрената енергетика

Важна тема на конференцията са перспективите на ядрената енергетика на фона на "шистовата революция" и развитието на възобновяемите енергийни източници. МААЕ смята, че нито алтернативната генерация, нито шистовият газ ще успеят да изтласкат атомната генерация от световния енергиен баланс. „Делът на възобновяемата енергетика в света ще се увеличава, тя има някои предимства, но ВЕИ-тата имат и своите негативни страни, включително високата цена и невъзможността да бъде използвана в качеството си на базова генерация", каза генералният директор на МААЕ Юкия Амано във встъпителното си слово при откриване на форума. Той подчерта, че ядрената енергетика остава най-добрият вариант за удовлетворяване на енергийните нужди на много страни. Това неминуемо ще доведе нарастване на делът на ядрената енергетика в потреблението най-малко с 23%, ако не и да се удвои до 2030 г. „Минаха две години от японските събития, но все повече нови страни заявяват своята готовност да строят атомни електроцентрали", каза още Амано. Според Президентът на „Росатом" Сергей Кириенко, който откри международният форум, ръководената от него корпорация вече има поръчки за нови 19 енергийни блока, а през 2030 г. портфейлът й може да нарасне до 80 млрд. долара. Това се дължи на високото доверие към руските ядрени технологии и експертизата на руските специалисти в тази област, подчерта неотдавна президентът на Световната асоциация на организациите, експлоатиращи АЕЦ /WANO/ Дънкън Хоторн.
Дмитрий Рогозин, заместник-министър председател на Русия заяви подкрепа за усилията на МААЕ в повишаване на бесопасността при използването на ядрените технологии. „Ние научихме нашият урок от аварията в „Чернобил", обърнахме сериозно внимание на изискванията за безопасност и затова сега руските технологии са едни от водещите в сектора", подчерта вицепремиерът. Според него всяка страна има правото самостоятелно и суверенно да взема решение за развитието на своята ядрена енергетика, но обсъждането трябва да бъде открито и обективно. Руският вицепремиер очерта и важността на атомните технологии за страната му. "За нас те не са само производство на електричество. Тук става дума и за развитието на ядрената медицина, която позволява да се лекуват неизлечими по-рано болести, а също така те се прилагат и при производството на електроника. По тази причина нашето правителство подкрепя развитието на атомния отрасъл в страната", каза в заключение Рогозин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай