Неделя,

„Люлин“ става част от „Струма“

От: Стандарт -
A
A
A

Магистрала „Люлин“ става част от АМ „Струма“, а пътят Калотина - София става магистрала „Европа“. Тя ще включва и Северната скоростна тангента. Това е предвидено в решение на Министерския съвет, с което се утвърждава списъкът на републиканските пътища и се приема списъкът на пътищата от републиканската пътна мрежа, за които се плаща винетна такса.

Автомагистрала „Люлин“ се присъединява към „Струма“ заради малката си дължина - 19,6 км, и факта, че се явява естествено начало на определеното за АМ „Струма" трасе, обясниха от „Дондуков” 1. Така участъкът „София - Перник" става част от пътя „София - Перник - Дупница - Благоевград - Симитли - Кресна - Сандански - граница Гърция".

На 15 ноември 2018 г. беше подписан договорът с избрания изпълнител за изграждане на 14,5 км от трасето на пътя Калотина - София в участъка от граничния пункт до пътен възел „Драгоман", като проектът предвижда и изход към интермодален терминал Драгоман. Предстои подписване на договор и за още един участък от него - между Драгоман и Сливница. С модернизацията на пътя между границата с Република Сърбия и София ще се подобри свързаността на страната със западната ни съседка. Така ще се намали времето за пътуване и ще се повиши пътната безопасност по трасето.

С правителственото решение мостът на р. Дунав в посока Русе - Гюргево за частта на територията на Република България се определя за съоръжение, за което се събира такса за ползване на отделно съоръжение по републиканските пътища, съгласно разпоредбата на Закона за пътищата, аналогично на сегашното положение.

Изменението в списъка на републиканските пътища се прави поради множеството настъпили промени, свързани с въвеждането в експлоатация на нови пътни отсечки, които са част от републиканската пътна мрежа на страната, или отпадане на трасета от нея.

Вижте новите имена на магистралите:

 

Номер на пътя

Име на пътя

Наименование на пътя

Области

А-1

Тракия

София-Пловдив-Стара Загора-Ямбол-Бургас

Сф, СО, Пз, Пд, СЗ, Сл, Яб, Бс

А-2

Хемус

София-Ботевград-Шумен-Девня-Варна

Сф, СО, Лч, Пл, ВТ, Тщ, Ш, В

А-3

Струма

София-Перник-Дупница-Благоевград-Симитли-Кресна-Сандански-Граница Гърция

Сф, Пк, Кн, Бл

А-4

Марица

(Пловдив-Стара Загора)-Харманли-Свиленград-Граница Турция

СЗ, Хс

А-5

Черно море

Варна-Бургас

Бн, Бс

А-6

Европа

Граница Сърбия-София

СО, Сф

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички