Светът на парите: Луксът измести от върха технологиите

От IT кралете само Илон Мъск остана в челната тройка

Светът на парите: Луксът измести от върха технологиите | StandartNews.com
  • Кой е най-богатият човек в света
  • От IT кралете само Илон Мъск остана в челната тройка

Съвсем скоро беше времето, когато босовете на технологичните гиганти заемаха неизменно първите места в класациите за най-богатите хора на планетата. От края на 2022 г. обаче това се промени.

Джеф Безос, който 4 г. неизменно оглавяваше топ 10 на милиардерите, от 2021 г. мина назад. Илон Мъск му отне първенството, но вече е детрониран. От десятката изчезна Марк Зукърбърг, след като акциите на неговата компания, Meta Platforms Inc., майка на Facebook, изгубиха над една четвърт от стойността си.

И така, 2023 г. дойде с нов Крал - не на IT, а на лукса - Бернар Арно, шеф на френската група LVMH, сочи индексът на милиардерите на "Блумбърг".

Освен че европеец смени почти неизменните американци начело, друга любопитна подробност е, че в топ 10 влязоха двама индийци. Гаутам Адани е трети, а Мукеш Амбани - на осмо място.

Ето кои държат златото, среброто и бронза сред милиардерите:

Елегантният Бернар Арно не обича прожекторите

Състоянието на 73-годишния Бернар Арно се оценява на 162 милиарда долара. Той е съосновател на компанията "LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton". Арно и друг път е оглавявал класацията на най-богатите в света. Той се задържа на първото място за кратко през 2019, 2020 и отново през 2021.

В LVMH, която е базирана в Париж, са включени общо 75 отделни марки - основната част са напитки, марки от висшата мода и козметика. Това е най-големият конгломерат на луксозни марки в света, има 175 хиляди служители и 5500 магазина. През ноември 2022 г. пазарната й стойност е достигнала 371 милиарда евро.

В сравнение с другите в списъка на най-богатите в света, Арно е скромен и не е добре познат извън Франция. Дъщерните дружества на компанията обаче не са никак скромни и включват много популярни марки като "Булгари", "Диор", "Фенди", "Живанши" и "Луи Вюитон". Те притежават търговската верига Sephora и универсални магазини в Париж. Най-старата марка на компанията е винарската Chateau d'Yquem, която е основана в края на XVI век.

В Америка Арно привлича вниманието, когато през 2019 г. купува известната бижутерска компания Tiffany & Co. за близо 16 млрд. долара. В Германия той влезе в заглавията на вестниците в началото на 2021 г., когато купи контролния пакет акции на Birkenstock, производител на сандали.

Арно е роден в Северна Франция, близо до белгийската граница. След като завършва инженерно училище, той започва работа в строителната компания на баща си. Там се профилира в сектора на недвижимите имоти и скоро оглавява отдела.

През 1984 г. поема фалиралия бизнес, включващ марката "Диор" и универсалния магазин Le Bon Marche. През 1987 г. LVMH е създадена чрез сливането на "Луи Вюитон" и Moet Hennessy.

След като става едноличен шеф, Арно започва да изкупува компании за няколко милиарда евро. Въвежда модерен мениджмънт и наема млади дизайнери, за да ги раздвижи. Но настоява, че запазването на индивидуалността и уникалността на всяка марка е приоритет.

Компанията се концентрира върху растеж в Азия, която е най-големият й пазар, следвана от САЩ и Европа. Освен лукс се предлагат и по-евтини артикули като колани, шапки и всякакви други с лого, за да привлекат по-младите купувачи и да ги накарат да се пристрастят. Много от марките имат изискани уебсайтове и онлайн магазини.

Сега LMVH е семеен бизнес, в който работят и петте деца на Арно. Винаги безупречно облечен, бигбосът е много потаен. Знае се, че е запален тенисист и обича музиката и изкуството. През 2014 г. в Париж е открита и Фондация "Луи Вюитон". Музеят на модерното изкуство към нея излага личната колекция на Арно и се предполага, че някой ден всичко ще бъде подарено на града. Милиардерът дарява милиони за благотворителност, подкрепя и реставрацията на катедралата Нотр Дам.

Ексцентричният Илон Мъск губи пари, но печели влияние

Доста бурна бе изминалата 2022 г. за акционерите на "Тесла". Мнозина от тях са на мнение, че основният собственик - Илон Мъск, обръща много повече внимание на новата си придобивка Twitter, за която плати 44 млрд. дорала. Според "Блумбърг", Мъск е загубил над 130 милиарда долара и състоянието му се е стопило почти наполовина до 137 млрд. "Форбс" оценява активите му на 146,5 милиарда долара.

Загубите са си загуби, но само за няколко години Илон Мъск се превърна във фигура от световен мащаб. И то защото успява да превърне идеи, които изглеждат абсурдни, в сензации. Кой би предположил преди няколко години, че компания, произвеждаща електромобили, може да стане най-голямата в индустрията? И на кой би му хрумнало да прави частна компания за космически полети?

Доста критикувано бе и решението му да придобие платформата Туитър, която изобщо не е най-популярната в света. Тя обаче има едно основно предимство - предпочитана е от политици. В първата си кампания за държавен глава Доналд Тръмп превърна Туитър в най-значимата медия в света, защото отправяше своите послания към избирателите от там, като създаваше новини. После политическата класа в САЩ опита да наложи контрол над платформата, като сложи филтър за някои и даде възможност за свободно изразяване на други. Когато Мъск обяви своите намерения да придобие платформата, той каза, че е готов да върне потребителите със забранени профили и да е еднакво обективен към пропускането на всяко мнение. Тогава изникна въпросът: Става ли влиянието на Мъск неконтролируемо? Реално той демонстрира това през последните години. Първо, с невероятния си успех да се превърне в първия частник, реализирал успешни космически полети. Неговите космически кораби за многократна употреба нямат алтернатива с шанса, който дават за космически полети и с това, че са значително по-евтини от останалите. Мъск разби монопола на водещи компании с правителствените поръчки и се превърна в основен изпълнител на американското правителство. Неговите програми за достъпен интернет пък го направиха глобален политически играч. Това му позволява да превръща своите политически идеи в глобална тема. Така в момента Илон Мъск е вероятно най-влиятелният човек в света, без да заема какъвто и да е държавен пост. Просто неговите компании имат невиждано влияние в международен план. През последните години той често използва социалните платформи, за да вдига или сваля цените на акциите на определени компании чрез малки постове. Така, с малка закачка, превърна и Белоградчишките скали в световна тема, пише dnes.bg.

Практичният Гаутам Адани - по много от всичко

Индийският предприемач Гаутам Адани, шеф на "Адани груп", е единственият сред десетимата най-богати, който е увеличил състоянието си през 2022 г. То е нараснало с 44 млрд. долара и вече е 121 млрд.

Гаутам Адани е основател и председател на Adani Group - конгломерат, базиран в Ахмедабад, седмия по население град в Индия. Той е и президент на Фондация "Адани", която се управлява от съпругата му Прити Адани.

Роден е през 1962 г. в семейството на дребен търговец на текстил. Започва да учи търговия в университета в Гуджарат, но се отказва още през втората година. Има интереси към бизнеса, но не на баща си. През 1981 г. по-големият брат на Гаутам Адани купува фабрика за пластмаси в Ахмедабад. В бизнес начинанието се включва и бъдещият милиардер, който с хъс навлиза в сферата на световната търговия с внос на PVC.

Следващото начинание на Адани е търговията с метали, текстил и селскостопански продукти. Днес неговата компания е най-големият частен пристанищен оператор в Индия.

През 1996 г. Гаутам Адани основава Adani Power - компания, която управлява няколко топлоелектрически централи. Следва придобиване на пристанището Abbot Point и въглищната мина Carmicahel в Австралия, на Solar Energy Corporation of India на стойност 6000 милиона долара и на 74% дял в международното летище Мумбай - второто най-натоварено след Ню Делхи. В портфолиото на Адани има още компании за възобновяема енергия, управление на пристанища и летища, топлоелектрически централи, финансови услуги и др. Диверсификацията на бизнеса е в основата на голямото му състояние, пише abc.es. Адани е баща на две деца. Критичен момент от живота му настъпва през 1998 г., когато е отвлечен и освободен по-късно без плащане на откуп. 10 г. след това оцелява след терористична атака в хотел Taj Mahal в Бомбай.

Адани е известен фен на крикета и е пример за милиардер филантроп. Едно от най-новите му желания е да навлезе в телекомуникационния сектор. По информация на Bloomberg той ще вземе участие в търг за 5G мрежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай