Понеделник,

Лорер: Вече нямате нужда от човек в ББР, за да получите кредит

От: Редакция -
215
Лорер: Вече нямате нужда от човек в ББР, за да получите кредит
A
A
A

Нямате нужда от човек в Българската банка за развитие, за да ви отпуснат кредит.

ББР преживя катарзис и засега започва да работи така, както българският закон предвижда - да поощрява малкия и среден бизнес, заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на заседанието на Комисията по икономическа политика и иновации.

По думите му ББР се ориентира директно към бизнеса. Нейната основна дейност ще бъде директно финансиране на малкия и среден бизнес.

Първи пример беше програмата за подпомагане на туризма – хотелиери и ресторантьори. „Подобна програма ще оповестим съвсем скоро за земеделието. Работим по проверка на това дали може да имаме подобна програма за финансиране на енергийни сметки и това е само началото. ББР трябва да се превърне в първото място за избор на малки и средни предприятия, които не могат да бъдат финансирани от търговски банки“, подчерта Лорер.

Агенцията за малките и средни предприятия ще бъде към Министерство на иновациите и растежа (МИР), съобщи още той.

Министерството иска да развие Национален иновационен фонд, който ще позволи на компании да кандидатстват за научни разработки.

„Такива програми по света има във всички развити държави. У нас обемът на Националния иновационен фонд е малък, но много ни се иска да развием този капацитет в Агенцията за малки и средни предприятия“, каза още Лорер.

Той обяви, че амбицията на министерството е да се покаже известна промяна по начина, по който се управлява фонда и след това да се поиска и по-голяма сума от държавния бюджет. „По подобни пера имаме доста средства от европейските оперативни програми“, каза още министърът на иновациите.

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова от соя страна заяви, че министерствата се разделят, но много от дейностите се преплитат. „За малките и средни предприятия много тясно ще се работи със стимулите в чужбина, това са търговските представители, които пък са към Министерство на икономиката и индустрията. По думите ѝ външнополитическата индустрия заедно с търговските служби и Центъра на промишлеността остават в Министерство на икономиката и индустрията.

Главната дирекция „Европейски фондове“ пък ще е към Министерство на иновациите и растежа, стана ясно още по време на комисията.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички