Лорер с две ясни послания за бюджет 2022

Това е бюджет на растежа и инвестициите, каза той

Лорер с две ясни послания за бюджет 2022 | StandartNews.com

 

 

Бюджет 2022 изпраща много ясно послание - това е бюджет за икономически растеж на България. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в първото си участие в +Панорама".

„Ние най-после имаме амбиция да растем с 5%. След като нашата съседка Румъния успешно достигна над 7% икономически растеж, време е 2022 г. да си кажем "България може също". С този бюджет ние инвестираме в инфраструктурата ни, която изостава драстично от европейската, инвестираме и в хората в България. Това са двата основни акцента“, заяви министърът.

Бюджет 2022  е и бюджет на инвестициите. Смятаме, че можем да направим сериозен икономически растеж през иновациите.

За средствата от Европа не трябва да гонорим повече, че те се усвояват. Те трябва да се инвестират, за да носят ръст, добави Лорер.

Правителството ще инвестира мощно в инфраструктура и иновации, за да се превърна България в по-богата и социално справедлива държава, каза още той..

По повод реакцията на работодателските организации, обидени на репликата на финансовия министър Асен Василев, той заяви:

„Отвъд емоционалната реторика позициите относно параметрите на бъдещия бюджет са доста близки, тъй като всички са обединени от една цел - България да расте икономически, за да стане богата и социално справедлива страна. Това е важно както за работодателите, така и за синдикатите“.

„Работещи бедни“ не съществува като правна дефиниция и не трябва изобщо да съществува в едно европейско общество, заяви министърът. Подчерта, че и 710 лв. ще бъде най-ниската минимална работна заплата в ЕС.

По повод заложения дефицит в проекта за държавен бюджет Лорер отбеляза, че в момента той е разчетен на 4 на сто, но ако махнем от него Covid мерките, дефицитът остава на 2,6 процента, което е в рамките на Маастрихтските договорености, т.е. страната се движи в „едни много добри макроикономически параметри“.

Мораториумът върху цената на тока ще остане в действие толкова, колкото е необходимо, за да може да заработи регулаторът правилно, в пълен състав и да може да изчисли поносима цена на тока за всички, добави Лорер. Общините ще получат в новия бюджет за оперативни разходи 15 процента повече заради по-високите сметки, ще им помогнем да сключат дългосрочни договори за ток, каза още той.

По отношение на съвместното правителствено заседание на България и Северна Македония Лорер коментира, че само в рамките на един работен ден са били открити много общи полета, в които двете страни да работят заедно - инфраструктурни проекти, жп линии, газопровод, туроператори, съвместни културни календари и дори уроци по история.

Министърът на иновациите и растежа коментира и напрежението Русия-НАТО.

„Не вярвам, че има опасност газът да спре за България, ако спре - той ще спре за цяла Европа, нещо, което се е случвало в миналото, макар и за кратко време, но смятам, че дипломацията ще надделее и няма да сме свидетели на такова сътресаващо икономическо събитие за целия континент“, каза Лорер.

"Не мисля, че България дразни или ядосва Русия. Русия има своя геополитически интерес, България има своя национален интерес, който е много ясно изразен с членството ни в ЕС и НАТО", припомни той.

Лорер посочи, че правителството изследва всички възможни реакции в случай на подобна криза - преговаря за варианти както с Европейската комисия, така и с партньори в Каспийския басейн, така и с доставчици на втечнен газ.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай