Лихвите се вдигат. Ще поевтинеят ли имотите?

От следващите стъпки на централните банкери във Франкфурт ще зависи справянето с високата инфлация

Лихвите се вдигат. Ще поевтинеят ли имотите? | StandartNews.com

Повишаването на основната лихва на ЕЦБ трябва да охлади икономиката и да ограничи инфлацията в Еврозоната. Анализатори обясняват, че това ще има отражение и върху българския бизнес и потребителите.

"Един ипотечен кредит се взима по-трудно, отколкото през 2008 г., защото банките са по-внимателни, а и хората са по-внимателни", казва финансистът Левон Хампарцумян пред БНТ.

Банките ще променят и търговската си политика, посочва Хампарцумян. Това включва както тарифите, така и сроковете, максималните размери и самоучастието при ипотечните заеми. Отражение от мярката на ЕЦБ се очаква именно върху имотите.

"А при имотите е много директна връзката. Цената на кредита е по-висока и на практика ще могат да купят с по-малка сума даден имот. Това оказва натиск на цените надолу, забавя строителната активност оттам по-малко търсене на строителни материали, по-малко търсене на енергия, горива, арматура, бетон", казва икономистът Лъчезар Богданов.

Според икономиста Мирослав Владимиров се наблюдава стабилизиране на пазара на недвижими имоти и не се очаква ръст на сделките. Няма отлив от клиенти на пазара на жилища.

"Очакваме цените да се движат максимум с темпа на инфлацията. Реално повишение на цените едва ли можем да очакваме", казва д-р Мирослав Владимиров, Икономически университет - Варна.

Големите търговски банки ревизираха прогнозите си за следващо повишение на лихвата на Европейската централна банка през септември с между четвърт и половин базисни пункта. Гуверньорът на словашката централна банка и член ЕЦБ Петер Кажимир също има такива очаквания.

"Това ще направи общо покачване на лихвите, на основната лихва на ЕЦБ, с 1 пункт. Колкото по-малко ефективни са тези мерки, толкова повишението на лихвите ще дойде по-бързо в България", казва финансовият анализатор Иван Стойков.

Промяната в монетарната политика на ЕЦБ ще се отрази ли на лихвите по депозитите у нас?

"Спестовни сметки, разплащателни сметки, това са привлечени ресурси от самата банкова система, от конкретната банка и повишаването на лихвата по един такъв продукт зависи от нуждата от тези средства на самата банка", каза Стойков.

От следващите стъпки на централните банкери във Франкфурт ще зависи  справянето с високата инфлация, пише profit.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай