Лихвите по ипотеките паднаха до 6 на сто

Лихвите по ипотеките паднаха до 6 на сто | StandartNews.com

Под 2% потъна доходността по левовите депозити в банките

Лихвите по банковите кредити и депозитите продължават да падат, сочат данните на БНБ за март. Изключение правят само жилищните кредити в евро и големите фирмени заеми в размер над 1 млн. евро, договорени в единната европейска валута, лихвите по които се увеличават. Така движението на лихвите у нас следва тенденцията в страните от еврозоната, където наскоро се появиха първите отрицателни лихви по влогове на големи предприятия. Банките в България са пълни с пари и продължават да свалят лихвите по депозитите. Така средните лихви по новите левови срочни депозити на гражданите вече са 1,86%, а по този в евро - 1,62%, сочат данните на БНБ за март. Преди година банките даваха лихви съответно от 3,56% за влоговете в левове и 3,27% за тези в единната европейска валута.

Лихвените проценти по фирмените спестявания също вървят надолу. През март лихвите по новите влогове на предприятията се понижиха до 0,85% за левовите и 0,90% за тези в евро.

Падането на лихвите по влоговете позволява на трезорите да дават и по-евтини кредити. През март средните лихви по най-масовите потребителски заеми в левове се понижиха до 10,51%, а по тези в евро - до 7,87%. Година по-рано потребителските кредити се отпускаха с лихва съответно от 11,6% и 9,33%. Продължават да падат и лихвите по ипотечните кредити в левове, докато тези в евро поскъпват. През март левовите жилищни заеми са се предлагали при средна лихва от 6,10%, а тези в евро - при 6,37%. Преди година евровите жилищни заеми са били с лихва от 7,09%, а през февруари 2015 г. банките са отпускали кредити за покупка на жилища при средна лихва от 6,3%.

Що се касае до цената на кредитите за бизнеса -през март лихвите по малките заеми до 1 млн. евро падат до 6,05% по левовите и 5,81% за тези в евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай