Лихвите на второ място при плащане към хазната

Лихвите на второ място при плащане към хазната | StandartNews.com

София. При плащане от фирми и граждани към хазната първо ще се погасяват главниците на данъчните и осигурителните задълженията, след това лихвите върху борчовете и накрая евентуалните разноски за принудително им събиране. Това предвиждат промени в Данъчно осигурителния процесуален кодекс, които са пуснати от Министерството на финансите за обществено обсъждане.

Промените целят да подпомогнат лицата във временно финансово затруднение, тъй като настоящият модел на разплащане с държавата чрез единната сметка захвърля длъжниците в затворен кръг. Понастоящем, когато направите плащане за данъци и осигуровки, единната сметка разпределя сумата първо към натрупаните лихви по просрочени задължения, а не към главницата на дълга. Това в крайна сметка води до натрупване на нови задължения, тъй като на практика фирмите и гражданите не погасяват основния си дълг, а първо натрупаните лихви по него.

Същевременно гратисният период за дълговете към държавната хазна с изтекла давност (от преди 1 януари 2008 г.) се удължава с една година до началото на 2015 г.

Така всеки, които има неплатени данъци и осигуровки от преди 2008 година, ще разполага с още 12 месеца, за да отиде до териториалния си офис на Националната агенция за приходите и да подаде заявление за отписване на тези стари задължения. Ако това не бъде сторено, от 1 януари 2015 г. при плащане към хазната първо ще бъде погасено най-старото възникнало задължение, дори то да е от преди 2008 г. и да е с изтекла давност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай