Лидерите с цел за 2022: възстановяване на доверието

Хората обвиняват правителствата и медиите за поляризацията в обществото

Лидерите с цел за 2022: възстановяване на доверието | StandartNews.com
  • Хората обвиняват правителствата и медиите за поляризацията в обществото

Светът има проблем с доверието. За това предизвикателство говориха световните лидери на сесиите на икономическия форум в Давос, показват го и данните в доклада за  международния барометър на доверието на нюйоркската консултантска фирма Edelman. "Една от най-оскъдните стоки в отговора на пандемията е доверието", каза д-р Майк Райън, изпълнителен директор на Програмата за спешни здравни ситуации на СЗО. Това се проявява в скептицизма към ваксината или в отхвърлянето на определени видове, допълни Адар С. Пунавала, главен изпълнителен директор на Серумния институт на Индия. Според него решението е един стандарт за клинично изпитване.

Самата несправедливост също е довела до загуба на доверие, според Свейн Торе Холсетер, президент и главен изпълнителен директор на Yara International ASA.  

Според Шарън Бъроу, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите, пандемията е показала, че ако един човек е изложен на риск, всички сме изложени на риск. В резултат на това имаме нужда от нов обществен договор. Голямото предизвикателство обаче е да възстановим доверието, подчерта тя.

Имаме криза на доверието, добави Санджай Прадхан, главен изпълнителен директор на Партньорството за отворено правителство.

Доверието може да се изгради, когато на хората се предложи възможността да станат архитекти на собственото си бъдеще, категоричен е Хахри Хан, директор на института SNF Agora в университета Джон Хопкинс.

Според доклада на Edelman, доверието на хората в правителствата и медиите спада значително по време на пандемията. Причината е, че много хора ги обвиняват за поляризацията в обществото. Edelman основава своя барометър на доверието на проучвания, проведени сред повече от 36 хил. участници в 28 държави. Резултатите традиционно се публикуват в рамките на Световния икономически форум.

Според доклада, доверието във всички институции е намаляло в сравнение с май 2020 г. 61% от участниците в проучването заявяват, че вярват на бизнеса, че постъпва правилно, следвани от 59%, които изпитват доверие в неправителствените организации, 52% в правителствата и 50% - в медиите.

За сравнение, през май 2020 г. правителството е било източникът с най-голямо доверие - 65%, следвано от бизнеса (62%), неправителствените организации (62%) и медиите (56%).

Същевременно е нараснал броят на хората, които са по-убедени, че са лъгани от обществените лидери. 67% от анкетираните са убедени, че са умишлено заблуждавани от журналисти, като увеличението е с 8 пункта. 66% вярват в същото за държавните лидери (+9 пункта), а 63% казват същото за бизнес лидерите (+7 пункта).

Тази разлика в доверието се задълбочава между хората с високи и с ниски доходи, като по-богатите са с 15 пункта по-склонни да се доверяват на институциите.

"Сега бизнесът трябва да бъде стабилизиращата сила, която да осигури осезаеми действия и резултати по най-наболелите проблеми на обществото. По този начин лидерството в обществото се превръща в основна функция на бизнеса", заяви главният изпълнителен директор Ричард Еделман.

По думите му този порочен кръг на недоверие застрашава социалната стабилност. "Това е смъртоносна хватка, в която медиите преследват кликове, а правителствата - гласове. И двете подхранват цикъла на дезинформация и разделение и се възползват от нея за търговска и политическа изгода", отчита Еделман.

В момента почти всеки втори респондент смята, че правителството (48%) и медиите (46%) са разединяващи сили в обществото им. Загрижеността за фалшивите новини и невярната информация, които се използват като оръжие, достига най-високо ниво (76%).

Рязкото намаляване на доверието в правителствата обаче се различава значително в отделните страни. Доверието в политическата система е най-високо в Китай с резултат от 83 пункта, но Германия е изгубила имиджа си в очите на собственото си население. С минус от седем пункта страната е големият губещ в класацията на нациите и с общо 46 пункта принадлежи към държавите, в които много граждани не вярват на властите.

Но от гледна точка на чуждите държави Германия все още е една от страните, на които хората се доверяват, особено в икономическо отношение. Оценките за политическата система във Великобритания и САЩ са по-лоши от тези за Германия. В Съединените щати става дума предимно за привържениците на опозиционните републиканци, които са загубили доверие в институциите на американското общество. "Доверието в развитите демокрации се е сринало", отбелязва Еделман.

Анкетьорите обясняват загубата на доверие предимно с икономически причини. Така например респондентите във всички изследвани индустриални държави смятат, че след пет години ще бъдат в по-лошо финансово положение. Общо 85% от запитаните се опасяват, че ще загубят работата си - например заради напредващата автоматизация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай