Купувате подаръци през интернет? Ето за какво да внимавате

Сега сайтовете на престъпниците изглеждат професионално и са неразличими от нормалните

Купувате подаръци през интернет? Ето за какво да внимавате | StandartNews.com

Ако пазарувате подаръци онлайн за празниците трябва да бъдете внимателни откъде го правите, кой е търговецът. При традиционното пазаруване единственото лошо, което може да ни се случи е да получим некачествена стока, а при онлайн пазаруването освен това може и да останем без всичките си средства по банковата карта. Предупреждението отправи пред БНТ Иван Будин – експерт в компания за кибесигурност.

„Съвременните сайтове на престъпниците изглеждат професионално и са неразличими от обикновения сайт. Има няколко прости неща, които трябва да имаме предвид и ще сме надеждно съхранени“, коментира Будин.

Той даде няколко съвета как да се разпознава мошеническият сайт:

1. Когато се отваря даден сайт, трябва да се провери адресът дали това е същият магазин, който се очаква. Необходимо е да се гледа за разменени латински букви.

2. Да се провери кога е регистриран сайтът в откритите безплатни източници.

По повод фишинг измамите експертът каза: „Помислете какво искат от вас. Една банка, за да ви идентифицира, има своите методи. Тя никога няма да поиска да въвеждате пин и друга информация. Банката има други начини да ви намери – ще ви се обади. Също така едва ли някоя куриерска компания ще иска личните ви данни. Не трябва да бъдем лекомислени“.

Будин посъветва да се внимава и с нормалните сайтове за това какво искат като информация. „Например онлайн магазин, за да ви достави дадена стока не му е нужна друга информация освен адрес за доставка и телефон за връзка. Когато започват да ви питат за лична карта и ЕГН, тогава също трябва да ви светне червената лампичка, че утре е възможно да осъмнете с някой кредит на ваше име“, изясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай