Къща на село - само за богаташи

Пазарът на подобен тип недвижими имоти бележи все по-голям ръст

Къща на село - само за богаташи | StandartNews.com

Триетажна къща в пловдивското село Марково с обзаведени само приземен и първи етаж, които са с обща площ от 300 кв.м. Колко струва? Въпросът и къщата са за почти 1 милион евро. Цената на имота е 892 700 евро, като в нея е включен и парцелът от 1,1 дка.

Подобни оферти за имоти в най-близките планински села на Пловдив не са прецедент. Напротив - започват да се превръщат в норма. Ковид пандемията отключи стихиен интерес към покупка на къща или вила, тъй като мнозина решиха да изберат спокойствието на селския живот пред шума на големия град. По всичко личи, че все по-малко хора обаче могат да си позволяват подобен лукс. Особено в близкия периметър на Пловдив, пише traffinews.bg.

Пазарът на подобен тип недвижими имоти бележи все по-голям ръст през последните години въпреки опасенията от рецесия и свиване на потреблението. Движеща сила за строители, а и за пазарът на прекупвачи, са не само хората с по-големи доходи, но и достъпното ипотечно кредитиране. 

Въпреки цените си, къщите в Родопската яка остават сред най-търсените от пловдивчани. Поне един-двама на всеки десет купувачи обмислят варианта, вместо да плат​ят 800-900 или дори 1200 евро на квадрат за апартамент в града, да купят къща извън него.

Тричленно семейство ще трябва да отдели поне 200 хил. евро за градско жилище с площ между от около 90 квадрата, като в тази цена се включва и евентуален ремонт и базово обзавеждане. За сходна сума трудно може да се купуви луксозна къща, но пък моgе да се вземе имот с двойно по-голяма квадратура и двор, особено ако купувачите не дължат да е в Белащица и Марково. 

Задълбочаващата се криза с инфраструктурни ремонти в няколко точки на Пловдив увеличава търсенето на къщи около града. Купувачите са предимно млади семейства, които си търсят първо жилище. По наблюдения на брокери, голямата част от младите вече работят професии, които позволяват често или изцяло да работят дистанционно и вече имат прилични спестявания. Сред задължителните условия, които младите двойки поставят на брокерите, е да има ясла, детска градина и/или училище в населеното място.

Сред селата, които привличат най-много нови жители, са Марково, Белащица, Браниполе, Първенец и Ягодово. Привлекателни за хората се оказват още по-ниските данъци, чистият въздух и близостта до големия град.

В селата се проектират и строят нови детски градини, защото преселилите се са предимно млади хора с по две или три деца. Хората споделят, че бизнесът на село се съчетава чудесно с традиционните занимания - плевене на градината и отглеждане на животни за подпомагане на домашния бюджет.

Според експерти все по-атрактивни ще стават имотите на запад и изток от града. Причината за това е, че там все още няма масов наплив на пловдивчани готови да заменят сивото ежедневие със селския живот, което задържа цените доста по-ниски. Така например двуетажна къща след ремонт с РЗП от 140 квадрата в Труд струва около 100 хил. евро, докато сходен имот, дори в по-добро състояние, в Кадиево (приблизително на същото разстояние от центъра на Пловдив като Труд) е близо 70 хил. евро.

Селата като Марково, Белащица и съседните в Родопската яка остават в най-високия ценови диапазон. На практика вече няма цени под 1200-1300 евро на квадрат РЗП. Дори недостроените къщи без акт 16 трудно биха могли да се намерят за под 300 000 евро, а довършителните дейности и обзавеждането ще ви костват поне още 150 000 евро. В Марково се оказва, че има десетки имоти с цена за квадратен метър РЗП от близо 1500 евро, което е по-скъпо, сравнено дори с някои от топ кварталите под тепетата. В по-далечните населени места, както и в полските райони, може да се намерят прилични имоти и за 600-900 евро за кв.м. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай