Кризата изяжда богатството ни

Спестяванията на домакинствата нараснаха с 12% за година

Кризата изяжда богатството ни   | StandartNews.com

София. Кризата изяжда богатството на нацията. За една година нетното богатство на домакинствата не е мръднало от нивото 229 млрд. лв., сочат данните от тримесечния анализ на УниКредит Булбанк за богатството и дълга на гражданите.

Основната причина за този резултат е кризата. Пазарът на имоти се свива, хората предпочитат да спестяват парите си, вместо да ги харчат за покупки и да правят инвестиции. В резултат стойността на притежаваните жилищни имоти е паднала с 4,76 млрд. лв. за година до 207,7 млрд. лв. В същото време финансовото богатство на домакинствата е нараснало с 4,46 млрд. лв., а дълговете на хората са се свили с 270 хил. до 20,5 млрд. лв.

Финансовото богатство на домакинствата нараства с 12% за година до близо 41,8 млрд. лв. в края на юни 2012 г. Най-голяма роля за това имат спестяванията на домакинствата в банките, които се увеличават с 14% за година до 32,4 млрд. лв. Нарастват и спестяванията в пенсионните фондове със 196 млн. лв. заради задължителните вноски в универсалните фондове. Животозастрахователните резерви се увеличават с 14%. За сметка на това вложенията в акции намаляват със 140 млн. лв., а в дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) падат с 21 млн. лв.

Общият обем на ипотечните кредити е намалял с 0,5% за година до 9,3 млрд. лв. в края на юни. Изтеглените ипотечни заеми от небанкови финансови институции се свиват с 12% до 566 млн. лв. С 27 млн. лв. са намалели и кредитите с ипотеки от банки до 8,8 млрд. лв.

Потребителските кредити за година се свиват със 178 млн. лв., а овъдрафтите (заедно с кредитните карти) също намаляват значително и вече са със 148 млн. лв. по-малко от юни миналата година. Според доклада на УниКредит Булбанк липсата на апетит към потребителски кредити може да означава устойчива слабост във вътрешното потребителско търсене. Лизинговите договори за година пък падат с 15%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай