Неделя,

Кризата още не е ударила, кога ще я усетим

От: Стандарт -
A
A
A

Същинската криза все още не е ударила, а потребителите разполагат със спестявания да покриват ипотеките и лизингите си. 

Пикът ще е в разгара на зимата, когато спестяванията ще свършат

Кризата ще удари най-силно в първите месеци на идната година, когато спестяванията са свършили, а зимата е вече в разгара си.

До края на 2020-та не се очаква финансов крах, освен ако мерките във връзка с коронавируса не бъдат значително затегнати. Това прогнозира експертът Мартин Миланов от Tavex, пише Блиц.

През последните няколко месеца българинът намали драстично своите разходи.

Сред на най-тежко пострадалите сектори е туризмът, който все пак успя да навакса част от загубите си през август, когато българите предпочетоха България пред традиционните чуждестранни дестинации.

Въпреки това, негативният ефект от свитото потребление е видим - над 150 обменни бюра в летните ни курорти са затворили врати.

Пандемията с COVID-19 се отрази значително и на търговията на дребно, особено на скъпи стоки за дома, бяла и черна техника. Все пак, “българинът осъзна, че има много неща, без които не може”, допълва Миланов.

При инвестициите в недвижими имоти и коли например, спадът не е толкова голям, но това се дължи на факта, че същинската криза все още не е ударила, а потребителите разполагат със спестявания да покриват ипотеките и лизингите си.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички